Foto O navă din Siria cu cereale ucrainene care ar fi fost furate a fost sechestrată în Liban

Data actualizării: Data publicării:
Lebanon Ukraine
Ambasada Kievului la Beirut spune că un procuror a ordonat sechestrarea unei nave sub pavilion sirian cu cereale ucrainene „furate” care a acostat într-un port din nordul Libanului. Foto: Profimedia Images

Un procuror libanez a ordonat sâmbătă sechestrarea unei nave sub pavilion sirian care a acostat într-un port din nordul Libanului având la bord cereale ucrainene „furate”, a indicat Ambasada Kievului la Beirut, potrivit AFP.

Procurorul Ghassan Oueidat a dispus ca poliţia să efectueze o anchetă în legătură cu nava Laodicea, ancorată în portul Tripoli, şi sechestrarea acesteia până la finalul anchetei, a menţionat sub acoperirea anonimatului un responsabil al justiţiei.

Lebanon Ukraine
Nava de transport de marfă sub pavilion sirian Laodicea, acostată într-un port maritim din Tripoli. Foto: Profimedia Images

Joi, ambasadorul Ucrainei în Liban, Ihor Ostaş, a anunţat că s-a întâlnit cu preşedintele libanez Michel Aoun cu care a discutat despre „intrarea unei nave siriene (...) încărcate cu orz, ilegal, provenind din teritoriile ucrainene ocupate”.

Vineri, ministrul libanez de externe Abdallah Bou Habib a anunţat pe Twitter că a primit „un număr de proteste şi avertismente din partea mai multor ţări occidentale după sosirea unei nave sub pavilion sirian încărcată cu făină şi orz”, conform Agerpres.

Potrivit primelor informaţii, marfa aparţine unui comerciant sirian şi o parte din ea ar fi trebuit să fie descărcată în Liban, iar restul în Siria, a mai adăugat responsabilul justiţiei libaneze citat de AFP.

Tot vineri, un responsabil de la vamă a declarat pentru France Presse că, după verificare, „mărfurile au reieşit că sunt în regulă şi nu sunt dovezi că au ajuns în Liban furate”.

Autorităţile acuză în mod regulat Rusia de furtul recoltelor ucrainene din zonele pe care le ocupă, notează AFP.

Incidentul survine într-un context în care Libanul trece printr-o gravă criză economică ce presupune şi o penurie de grâu, libanezii stând la cozi pentru a obţine pâine subvenţionată. 80% din grâul utilizat în Liban este importat din Ucraina.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri