O navă de război rusă ar fi gonit din apele sale un distrugător american, amenințându-l că-l va lovi. Marina SUA are altă versiune

Data actualizării: Data publicării:
distrugatorul uss john mc cain
Distrugătorul USS John S. McCain. Foto: U.S. Navy / Taylor DiMartino

Rusia a anunțat că una dintre navele sale de război a surprins și gonit un distrugător al marinei americane care intrase în apele sale teritoriale din Marea Japoniei, informează BBC.

Incidentul s-a petrecut marți, în Golful Petru cel Mare. Moscova a acuzat distrugătorul USS John S McCain că a depășit cu 2 kilometri granița sa maritimă și a amenințat nava americană că o va lovi.

Potrivit autorităților ruse, nava americană a părăsit ulterior zona.

Cu toate acestea, Marina SUA a negat orice greșeală și a anunțat că nava sa nu a fost "gonită".

Marea Japoniei, denumită și Marea de Est, este mărginită de Japonia, Rusia și Peninsula Coreeană.

Potrivit ministerului rus al Apărării, distrugătorul Amiral Vinogradov din flota ruseasă din Pacific a folosit un canal internațional de comunicații pentru a avertiza nava americană "că există posibilitatea să fie ciocnită pentru a fi scoasă din apele teritoriale".

"Comunicatul Federației Ruse referitoare la acest incident este fals", a declarat Joe Keiley, purtător de cuvânt pentru flota a 7-a a Marinei Americane. "USS John S McCain nu a fost gonit de pe teritoriul niciunei țări". Keiley a mai spus că Statele Unite "nu ar ceda prin intimidare sau nu s-ar lăsa obligate să accepte pretenții maritime ilegitime, precum cele făcute de Federația Rusă".

Astfel de incidente pe mare sunt rare, deși distrugătorul Amiral Vinogradov a mai fost aproape să se ciocnească cu o navă americană anul trecut, în Marea Chinei de Est. Ambele țări au spus atunci că vina aparține celeilalte părți.

Distrugătorul John S McCain a fost implicat într-o coliziune cu un petrolier în 2017, lângă Singapore, iar 10 marinari și-au pierdut viața.

SUA și Rusia se acuză constant de manevre militari periculose, în aer sau pe apă.

Relațiile dintre cele două țări rămân tensionate, iar președintele Vladimir Putin nu l-a felicitat încă pe Joe Biden pentru câștigarea alegerilor din SUA.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri