O navă rusească cu minisubmarin cu brațe mobile a fost detectată lângă Nord Stream înainte de exploziile care au avariat gazoductul

Data publicării:
Scurgere Nord Stream
Sute de investigatori din Germania, Suedia și Danemarca, cu ajutorul americanilor și a altor aliați din Occident, s-au mobilizat pentru a afla cine a stat în spatele atacului. Foto: Profimedia Images

O navă rusească specializată în operaţiuni submarine a fost reperată lângă conductele Nord Stream în Marea Baltică cu câteva zile înainte de exploziile misterioase care au avariat gazoductul, a informat armata daneză, confirmând relatările cotidianului Information, relatează dpa, conform Agerpres.

Centrul de comandă al apărării daneze a declarat pentru ziarul menţionat că o navă de patrulare a realizat 26 de fotografii cu nava SS-750 la est de insula Bornholm pe 22 septembrie 2022.

Patru zile mai târziu, exploziile au avariat conductele Nord Stream 1 şi 2 care leagă Rusia de Germania și se află lângă insula Bornholm. Exploziile, care au provocat scurgeri majore de metan, sunt considerate rezultatul unui act de sabotaj.

Ziarul Information a relatat, la mijlocul lui aprilie, că nava daneză de patrulare P524 Nymfen a realizat 112 fotografii cu nave ruseşti în zonă pe 22 septembrie, dar faptul că această navă s-a aflat în locul în cauză în ziua respectivă nu fusese confirmat anterior de armată.

Germania, Suedia şi Danemarca au lansat investigaţii asupra incidentului, dar, până în prezent, nu au anunţat identificarea celor responsabili.

Portalul german t-online a relatat, la sfârşitul lui martie, citând informaţii din cercurile de securitate şi date disponibile public, că mai multe nave ruseşti au operat în zonă cu doar câteva zile înainte de exploziile conductelor, printre care şi SS-750.

SS-750 are un minisubmarin cu braţe mobile şi a fost concepută în mod special pentru operaţiuni submarine, a declarat cercetătorul suedez şi expertul în informaţii Joakim von Braun pentru Information.

Un alt expert, Oliver Alexander, a fost citat în articolul publicat joi seara cu afirmaţia că nava, teoretic, s-ar fi putut afla în zonă din alte motive. „Dar momentul, să te afli în acest loc exact în acest moment, asta este ceva”, a spus el.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri