Sari la conținut

O rachetă balistică s-ar fi prăbușit într-o zonă populată din Coreea de Nord. Un detaliu ieșit abia acum la iveală

Una dintre rachetele balistice testate de Coreea de Nord anul trecut s-ar fi prăbușit într-un oraș din apropiere de Phenian.

Este vorba despre testul de pe 28 aprilie 2017, când regimul dictatorial al lui Kim Jong-un a lansat o rachetă balistică Hwasong-12. La scurt timp după lansare, racheta ar fi lovit orașul Tokchon, la o distanță de două ore de capitala Coreei de Nord, relatează CNBC cu referire la informațiile obținute de publicația The Diplomat.

La acea dată, incidentul, provocat de o defecțiune tehnică, a fost larg difuzat de presa internațională, însă până acum a fost necunoscut faptul că racheta s-ar fi prăbușit într-o zonă populată.

CITIȚI ȘI: Celălalt pericol nuclear, adesea ignorat, al Coreei de Nord

Racheta a fost lansată dintr-o locație din proximitatea Aeroportului nord-coreean Pukchang și a zburat aproximativ 39 de kilometri în direcția nord-est înainte de a lovi un complex de instalații industriale sau agricole din Tokchon, conform sursei citate.

The Diplomat a prezentat o serie de imagini din satelit care au surprins detalii concludente legate de defecțiunea rachetei Hwasong-12. (Detalii AICI)

„Este însă imposibil de verificat dacă incidentul a dus la pierderea de vieți omenești”, subliniază publicația The Diplomat.

În luna decembrie a anului trecut, platforma 38 North, un proiect al Institutului SUA-Coreea a Universității Johns Hopkins, atrăgea atenția că existența unui program nuclear în Coreea de Nord nu comportă doar riscul unui atac balistic, ci și un alt soi de risc: siguranța instalațiilor nucleare nord-coreene.

Cercetătorii se temeau de faptul că un dezastru nuclear putea avea loc oricând în Coreea de Nord.