O româncă din Marea Britanie este prima pacientă care a primit un tratament nou pentru COVID-19, bazat pe interferon beta

Data publicării:
alexandra constantin romanca bolnava covid marea britanie
Alexandra Constantin, o româncă din Marea Britanie, este prima pacientă care a primit un tratament cu interferon beta, testat în cadrul unui studiu clinic Foto: captură video

În Marea Britanie a început un studiu clinic la scară largă a unui nou tratament care ar putea preveni dezvoltarea de forme severe de COVID-19. Acesta implică inhalarea unei proteine numite interferon beta, pe care organismul o produce atunci când se confruntă cu o infecție virală. Speranța este că tratamentul va stimula sistemul imunitar, pregătind celulele să fie gata să lupte împotriva virusurilor. Testele inițiale au arătat că tratamentul a redus șansele ca un pacient cu COVID-19 să dezvolte forme severe, care ar necesita ventilația mecanică, cu aproape 80%.

Prima pacientă care a primit tratamentul experimental cu interferon beta este o româncă din nord-estul Angliei.

„Doar o mișcare scurtă sau dacă încerc să mă așez mai comod, încep să mă simt foarte obosită, încep să transpir și mă doare tot corpul. Niciodată nu m-am mai simțit așa. Este îngrozitor”, a povestit Alexandra Constantin, pacientă bolnavă de COVID-19.

Noul tratament testat la scară largă în Marea Britanie, care ar putea preveni formele severe de COVID-19, presupune administrarea proteinei numite interferon beta cu ajutorul unui nebulizator. Acesta pătrunde sub formă de aerosoli direct în plămâni unde va declanșa un răspuns anti-viral mai puternic, chiar și la pacienții al căror sistem imunitar este deja slăbit.

Ce este și cum acționează interferon beta

„Ajută celulele să-și reconstituie cu adevărat răspunsul imun și să lupte împotriva virusului. Prin urmare, există mai puține leziuni la nivelul plămânilor, mai puține simptome, un risc mai mic de admitere la terapie intensivă sau chiar deces. Interferonul beta face parte din prima linie de apărare a organismului împotriva virusurilor. Practic, îl avertizează să se aștepte la un atac viral. Atunci când intră în organism, noul coronavirus pare să suprime producția de interferon beta ca parte a strategiei sale de a se sustrage sistemului imunitar”, a explicat Tom Wilkinson, medic.

„Știm că unele grupe de pacienți, vârstnicii, oamenii cu comorbidități, au un răspuns imun mai slab, iar interferonul beta este ca dirijorul orchestrei atunci când vine vorba despre modul în care organismul face față virusurilor. Virusul vrea să invadeze corpul uman, să preia controlul asupra celulelor și să le transforme în fabrici de virusuri. Se dă o luptă între organism și virus tot timpul. Tactica virusurilor este de a trece neobservate, de a prelua controlul organismului și de a se replica. Una dintre tacticile cheie ale coronavirsului este să suprime producția locală de interferon beta. Dacă nu produci suficient, pentru că ești bătrân sau ai alte boli, și dacă virusul suprimă producția de interferon beta, atunci este logic să introducem tratamentul direct în organul care se luptă cu boala, adică în plămâni”, a detaliat Richard Marsden, președintele Synairgen.

Testele inițiale au arătat că tratamentul cu interferon beta a redus șansele ca un pacient cu Covid-19 să dezvolte forme severe, care ar necesita ventilația mecanică, cu aproape 80%. În plus, pacienții au fost de două până la trei ori mai predispuși să se refacă și să revină în activitate.

„Dacă putem preveni ca starea oamenilor să se înrăutățească, ar fi fantastic. Dacă i-am putea externa pe oameni mai devreme, ar fi foarte bine. Dacă atunci când ies din spital, îi aducem într-un punct de recuperare în care nu există limitări în activități, ar fi, de asemenea, fantastic”, a comentat Richard Marsden, președintele Synairgen.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri