„O să vă omorâm pe toți, băieţi” - mesajul talibanilor pentru afganii care au lucrat ca translatori pentru trupele NATO

Data actualizării: Data publicării:
translator afgan cu militar american în Afganistan, provincia Logar
Un translator afgan (mijloc) între un militar afgan și unul american în Afganistan, 2012. Foto: Profimedia Images

Translatorii afgani care au colaborat până acum cu trupele americane sau NATO se tem că vor fi uciși de talibani, după retragerea tuturor trupelor străine din Afganistan. În ultimii 20 de ani de prezenţă militară NATO în această ţară, circa 300.000 de civili afgani au lucrat  pentru forţele armate ale SUA ori ale Alianţei Nord-Atlantice. Printre aceştia s-au aflat şi câteva mii de translatori care se tem că vor fi abandonaţi şi încearcă să obţină o viză în Statele Unite, informează Washington Post.

Soarta interpreţilor care au colaborat strâns cu forţele NATO este acum incertă, iar aceştia au toate motivele să se teamă de răzbunarea talibanilor, în condiţiile în care aceştia au lansat deja o ofensivă majoră în Afganistan la începutul acestei luni.

De altfel, multe din progresele făcute în Afganistan în ultimii ani în privinţa drepturilor omului şi ale femeilor vor fi anulate în cazul în care talibanii vor reveni la putere în această ţară, conform unui raport întocmit de experţi ai serviciilor de informaţii ale SUA.

Translatorii, la fel ca şi alţi civili afgani care au colaborat cu forţele SUA sau NATO, pot obţine o aşa numită „viză specială de imigrant”, parte a unui program special creat în 2009, similar unui program realizat anterior în cazul Irakului.

Ambele programe au fost criticate pentru procesul lung şi complicat de depunere a aplicaţiilor pentru vize.

Mii de translatori afgani s-au înscris în programul de vize pentru SUA

„Nu ne simţim în siguranţă”, a declarat un astfel de transaltor afgan, tată a şase copii, care a lucrat atât pentru militarii SUA cât pentru cei ai Alianţei Nord-Atlantice.

Cel puţin 300 de translatori au fost omorâţi în Afganistan, din 2016 şi până în prezent.

„Talibanii strigă acum după noi şi ne spun: Fraţii voştri (americani) vor pleca în curând, iar apoi o să vă omorâm pe toţi, băieţi”

Secretarul de stat american Antony Blinken a spus că SUA sunt decise să îi ajute pe transaltorii şi civilii afgani care şi-au adus contribuţia la efortul de război, de multe ori punându-şi viaţa în pericol. Concomitent, administraţia Biden verifică programul de acordare a vizelor pentru aceste persoane şi examinează motivele pentru care au existat întârzieri.

În luna decembrie 2020, Congresul SUA a adăugat la acest program un număr suplimentar de 4.000 de vize. Astfel, numărul total al afganilor şi rudele acestora care pot emigra în SUA a ajuns la 26.500. Jumătate dintre aceste vize au fost deja acordate şi circa 18.000 se află în procesare. Procesul de acordare a vizelor SUA durează în prezent peste 3 ani.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri