O senatoare din Australia a numit-o pe Regina Elisabeta „colonizatoare” în jurământul de preluare a mandatului

Data publicării:
Femeie îmbrăcată într-un costum tradițional indigen din Australia cu pumnul ridicat
Lidia Thorpe a numit-o „colonizatoare” pe regina Elisabeta în jurământul pentru preluarea funcției de senator. Foto: Getty Images

Senatoarea australiană Lidia Thorpe, de origine indigenă, a provocat un scandal în parlamentul de la Canberra, luni, după ce a numit-o pe Regina Elisabeta a II-a „colonizatoare” în jurământul pentru preluarea funcției de parlamentar, relatează The Guardian.

„Eu suverană, Lidia Thorpe, jur în mod solemn și sincer că voi fi credincioasă și loială majestății sale colonizatoare, Regina Elisabeta a II-a”, a spus Thorpe, adăugând cuvântul „colonizatoare” la textul original al jurământului pentru funcția de senator.

Ceilalți senatori și-au preluat funcțiile în urmă cu o săptămână, însă Thorpe a fost absentă la ceremonia inițială, așa că ea și-a depus jurământul luni. Thorpe a intrat în sala Senatului cu pumnul ridicat.

Thorpe, aleasă din partea Partidului Verzilor a fost certată de unul dintre colegii ei, care i-a strigat: „Nu ești senatoare dacă nu depui jurământul în mod adecvat”.

Președinta Senatului, Sue Lines, a reacționat imediat împreună cu alți senatori.

„Trebuie să rostiți jurământul așa cum este el scris pe carton”, i-a spus Lines lui Thorpe, făcând referire la un carton pe care aleșii îl primesc la depunerea jurământului pentru a rosti mai ușor textul.

Într-un final, Thorpe a rostit jurământul în forma lui oficială. Ulterior, ea a publicat un mesaj pe Twitter – „Nu mi-am cedat niciodată suveranitatea”.

Constituția Australiei prevede că toți parlamentarii trebuie să depună un jurământ de loialitate față de Regina Elisabeta a II-a și față de moștenitorii acesteia pentru a putea participa la lucrările parlamentului.

Prevederea respectivă nu poate fi schimbată fără un referendum, însă experții sunt de părere că un astfel de referendum ar putea fi convocat pe tema mai mare a abolirii monarhiei în Australia, o țară în care sentimentul republican a devenit tot mai puternic în ultimii ani.

Thorpe este cunoscută pentru criticile dure la adresa monarhiei – ea a descris Australia drept „un proiect colonial” și a spus că drapelul țării nu o reprezintă.

„El (n. red. – drapelul) reprezintă colonizarea acestor teritorii și nu există niciun acord și nicio permisiune pentru ca el să fie aici. Nu există un tratat, așa că acest steag nu mă reprezintă”, a spus ea.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri