Galerie Foto O tânără de 23 de ani, care a supraviețuit atacurilor teroriste din Belgia din 2016, a fost eutanasiată

Data actualizării: Data publicării:
Distrugerile provocate de explozia de pe aeroportul Zaventem
Distrugerile provocate de explozie. Sursa foto: Profimedia Images

O supraviețuitoare a atacurilor teroriste din 2016 comise de organizația Stat Islamic asupra aeroportului din Bruxelles a ales să fie eutanasiată din cauza stresului posttraumatic și depresiei dezvoltate după atentate, informează The Independent.

Stanti Di Corte, în vârstă de 17 de ani la data atacurilor, se afla pe aeroportul Zaventem de lângă capitala Begiei pe 22 martie 2016, de unde urma să plece într-o excursie în Italia alături de colegii de liceu, când s-a detonat prima bombă.

Au avut loc trei explozii, două la aeroport și una la o stație de metrou - Maelbeek. 32 de oameni au murit în urma atentatelor, dar Shanti Di Corte a scăpat nevătămată.

Geamuri spate pe aeroportul Zaventem din Bruxelles. Sursa foto: Profimedia Images/ BELGA PHOTO YORICK JANSENS
Geamuri spate pe aeroportul Zaventem din Bruxelles. Sursa foto: Profimedia Images/ BELGA PHOTO YORICK JANSENS

Ulterior, tânara s-a confruntat cu perioade lungi de depresie și atacuri constante de panică, iar apoi a dezvoltat tendințe sinucigașe. A fost internată la un spital psihiatric din Anvers și a început să ia medicamente antidepresive.

Cu toate acestea, impactul psihologic al atentatelor a fost atât de profund încât Shanti Di Corte a încercat de două ori să se sinucidă, prima dată în 2018, apoi din nou în 2020.

La începutul acestui an, tânara a ales să fie eutanasiată, procedură legală în Belgia, relatează postul de radio VRT. Shanti Di Corte a murit pe 7 mai, după ce doi psihiatrii i-au aprobat solicitarea.

Mama tinerei, Marielle, a povestit pentru VRT cu ce greutăți s-a confruntat fiica ei după ce a fost martoră la atacurile teroriste. "Nu mai voia sa meargă nicăieri unde se aflau oameni, de teamă. Avea și atacuri frecvente de panică și nu putea scăpa de ele", a declarat Marielle.

Shanti Di Corte scria pe rețelele de socializare că lua până la 11 antidepresive pe zi și că n-ar fi rezistat fără ele.

Psihologul liceului unde studia tânara a declarat pentru postul de televiziunea RTBF că anumiți studenți reacționează mai dur decât alții la evenimentele traumatizante și că a intervievat-o de două ori, dându-și seama că Shanti era într-o stare fragilă. Potrivit RTBF, tânara dorea să fie etanasiată din cauza "suferinței psihice insuportabile".

Shanti Di Corte a fost eutanasiată pe 7 mai, înconjurată de familie.

Procurorii din Anvers au început o anchetă după ce neurologul Paul Deltenre de la spitalul universitar UZC Brugman a depus numeroase plângeri spunând că decizia de a o eutanasia pe tânară a fost luată "prematur". El susține că existau și alte variante de tratament pe care Shanti nu le-a încercat.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri