Galerie Foto O tânără de 23 de ani omorâtă în timpul protestelor din Iran a devenit un nou simbol al curajului și sfidării. Povestea lui Hadis

Data actualizării: Data publicării:
activitsa-iran
Hadis Najafi, o iraniană de 23 de ani care a devenit cunoscută după ce a postat un videoclip a fost împușcată de forțele de securitate iraniene FOTO: Profimedia Images

Hadis Najafi, o iraniană de 23 de ani care a devenit cunoscută după ce a postat un videoclip în care arăta cum se pregătea să se alăture protestelor antiguvernamentale care au loc în această perioadă în Iran, a fost împușcată de forțele de securitate iraniene, potrivit mai multor surse citate de The Jerusalem Post.

Najafi a fost împușcată de șase ori miercuri, 21 septembrie, de forțele de securitate iraniene, în orașul Karaj, a anunțat pe rețele sociale jurnalista și activista iraniană Masih Alinejad, dar și alte surse.

Hadis Najafi, o iraniană de 23 de ani care a devenit cunoscută după ce a postat un videoclip a fost împușcată de forțele de securitate iraniene FOTO: Profimedia Images
Hadis Najafi, o iraniană de 23 de ani care a devenit cunoscută după ce a postat un videoclip a fost împușcată de forțele de securitate iraniene FOTO: Profimedia Images

Potrivit relatărilor, Hadis a suferit răni la abdomen, gât, inimă și mână. După ce a fost împușcată de forțele de securitate, a fost dusă la Spitalul Ghaem, unde a fost ulterior declarată moartă.

Hadis Najafi era foarte activă pe TikTok și Instagram, iar videoclipul ei în care își arăta părut neacoperit în timp ce era în mijlocul protestului din Karaj a devenit viral.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Imaginile și videoclipul cu Hadis au generat unde de șoc, alimentând și mai mult protestele care au loc în Iran din 16 septembrie.

Ulterior, un al doilea clip a început să circule online, în care familia fetei plânge lângă un mormânt proaspăt săpat pe care se află fotografia ei.

„Aceasta este înmormântarea tinerei #HadisNajafi, care a fost împușcată pe stradă de forțele de securitate pentru că a protestat”, a scris Masih Alinejad pe Twitter, distribuind clipul. „Hadis era o fată cu inimă bună și iubea dansul. Ea protesta după moartea brutală a lui #MahsaAmini. Crima ei: dorința de libertate.

41 de persoane au fost ucise în zece zile de proteste

Autorităţile iraniene au arestat peste 1.200 de persoane, majoritatea în nordul Iranului, de la începutul mişcării de protest contra morţii unei tinere reţinute de poliţia moravurilor în urmă cu 10 zile, s-a anunţat luni la Teheran.

"În tulburările din ultimele zile, 450 de protestatari au fost arestaţi la Mazandaran" (nord), a declarat luni procurorul general al provinciei, Mohammad Karimi, citat de agenţia oficială Irna, preluată de France Presse.

Sâmbătă, autorităţile au raportat 739 de manifestanţi arestaţi, inclusiv 60 de femei în Guilan, provincia vecină cu Mazandaran din nordul ţării.

Citând un responsabil local, agenţia de presă Fars a anunţat duminică arestarea a 88 de protestatari în provincia Hormozgan din sud.

Potrivit aceleiaşi surse, autorităţile au efectuat alte arestări în oraşele Zanjan (nord-vest), Karaj (la vest de Teheran) şi Kerman (sud-est).

Protestele au început pe 16 septembrie, data decesului lui Mahsa Amini, arestată cu trei zile înainte la Teheran pentru "purtare necorespunzătoare a hainelor" în republica islamică, unde există un cod vestimentar strict pentru femei, în special purtarea vălului islamic.

Mişcarea de protest s-a extins în mai multe oraşe din ţară, unde manifestanţii au strigat sloganuri ostile puterii, potrivit presei locale.

"În ultimele zile, răzvrătiţii au atacat clădiri guvernamentale şi au deteriorat proprietăţi publice în anumite regiuni din Mazandaran, sub conducerea unor agenţi străini", a spus Karimi.

Duminică, şeful puterii judiciare, Gholam-Hossein Mohseni-Eje'i, a ameninţat că nu va da dovadă de "nicio indulgenţă" faţă de manifestanţi şi a cerut forţelor de ordine să acţioneze "ferm" împotriva "celor care subminează securitatea".

Potrivit unui raport oficial nedetaliat, inclusiv manifestanţi şi forţele de ordine, 41 de persoane au fost ucise în zece zile de proteste.

Agenţia de presă Tasnim a publicat luni în jur de 20 de fotografii cu manifestanţi, printre care femei, pe diferite străzi din Qom, un important oraş sfânt şiit situat la aproape 150 km sud de capitală.

Instituţiile militare şi de securitate au publicat aceste imagini cu "liderii revoltei" şi le-au cerut locuitorilor "să-i identifice şi să informeze autorităţile", a adăugat agenţia.

Printre altele, guvernul german l-a convocat luni după-amiază pe ambasadorul Iranului la Berlin pentru o "discuţie" privind reprimarea mişcării de protest din Iran împotriva morţii unei tinere reţinute de poliţia moravurilor, adaugă AFP.

"L-am convocat pe ambasadorul Iranului, iar discuţia va avea loc în această după-amiază", a declarat Christian Wagner, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, într-o conferinţă de presă regulată.

"Luăm în considerare în mod oficial toate opţiunile", ca răspuns la această represiune, a adăugat el.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri