O tânără răpită de Boko Haram în 2014 a fost salvată de armata nigeriană după șapte ani, alături de doi copii

Data publicării:
rapire boko haram
Sursa foto: The Governor of Borno State / Facebook

O tânără răpită de militanții Boko Haram în urmă cu șapte ani a fost eliberată de armata nigeriană, a anunțat guvernatorul statului Borno, citat de CNN. Săptămâna trecută, o altă tânără răpită în 2014 a fost eliberată.

În 2014 gruparea Boko Haram a răpit 270 de tinere în orașul Chibok din Nigeria, declanșând reacții la nivel internațional și o campanie pe rețelele sociale sub hashtag-ul #bringbackourgirls.

Armata nigeriană a predat-o sâmbătă pe Hassana Adamu, alături cei doi copii ai săi, guvernatorului Babagana Zulum, la o săptămână după ce autoritățile locale au anunțat că încă o victimă a răpirii din 2014 a fost reunită cu părinții ei. Potrivit guvernatorului din Borno, Hassana a fost salvată de brigada specială 26 din Gwoza, tânara și copiii ei fiind predați guvernatorului de generalul de brigadă DR Dantani.

Hassana Adamu, la fel ca cealaltă "fată Chibok" - cum au ajuns să fie cunoscute victimele răpirii, "s-a prezentat singură armatei nigeriane", a anunțat biroul guvernatorului din Borno.

În imaginile distribuite de biroul guvernatorului apara o tânără în stare de șoc, purtând un hijab, alături de doi copii, vorbind cu guvernatorul. Cei patru sunt înconjurați de militari.

82 dintre fetele răpite în 2014 au fost eliberate după trei ani, în urma negocierilor, iar alte 24 au fost eliberate sau au fost găsite de autorități. Alte câteva au scăpat sau au fost salvate, însă peste 110 tinere încă lipsesc.

La începutul săptămânii, armata nigeriană a spus că peste 1.000 de membri Boko Haram și familiile lor s-au predat recent, "datorită presiunii provocate de ofensiva trupelor armate".

Liderul Boko Haram, Abubakar Shekau, a murit în luna mai după un conflict între gruparea sa și gruparea Provincia Africa de Vest a Statului Islamic (ISWAP), afiliata regională a organizației Stat Islamic (ISIS). ISWAP încearcă de atunci să absoarbă luptătorii lui Shekau și să unească grupările.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri