Oamenii de știință caută o persoană misterioasă din Ohio care are o variantă cu totul nouă de Covid și o răspândește în canalizare

Data actualizării: Data publicării:
celula coronavirus
Foto: Profimedia Images

La începutul acestui an, Marc Johnson, profesor de microbiologie moleculară și imunologie la Facultatea de Medicină a Universității din Missouri, a făcut un apel pe rețelele sociale: „Ajutați-mă să rezolv un mister legat de o variantă nouă de COVID”, a scris el pe Twitter, potrivit Business Insider.

Johnson a povestit că se uita printr-o bază de date cu mostre de COVID când a dat peste o versiune nou-nouță a virusului. Au existat cantități masive din această tulpină unică - toate provenind de la o singură persoană misterioasă din Ohio.

Materialul viral a fost găsit în principal în două locuri: în orașul Columbus și la 60 de kilometri distanță, în orașul Washington Court House. Johnson crede că persoana locuiește într-unul din orașe și lucrează în celălalt.

El a remarcat însă că nu este vorba despre „o amenințare iminentă pentru sănătatea publică” și că această persoană are probabil o formă de „long Covid” care nu este contagioasă.

Dar găsirea acestor noi variante și identificarea persoanelor care le răspândesc ar putea dezvălui noi indicii asupra modului în care coronavirusul suferă mutații, precum și de ce unii oameni păstrează virusul în corp pentru perioade lungi de timp.

Johnson a declarat pentru Insider că a identificat variante „criptice” de Covid în canalizarea din toată țara începând din 2021. Acestea sunt tulpini „care nu se potrivesc cu nimic din ceea ce am văzut înainte”, a spus el, arătând că SARS-CoV-2 încă mai suferă mutații și încă nu este suficient de bine cunoscut.

Deși ce aceste tulpini criptice au fost identificate doar în apele uzate, ele ar putea fi un indiciu ale variantelor viitoare. Cu mult înainte de apariția Omicron, cercetătorii colectau mostre de Covid pe care nu le recunoșteau - variante criptice despre care acum înțelegem că sunt similare cu Omicron, conform unei lucrări publicate luna trecută de Johnson și echipa lui.

Prima versiune criptică de Covid găsită de Johnson, în 2021, a fost un exemplu clasic al descoperirilor sale. Era atât de mult virus în apa uzată încât a crezut că provine dintr-un azil de bătrâni sau poate dintr-un adăpost pentru animale. Însă echipa sa a găsit sursa într-o singură clădire de birouri din Wisconsin, cu aproximativ 30 de angajați, arată el în cercetarea sa.

„Nu credeam că o persoană poate pierde atât de mult”, a spus Johnson.

Toți angajații din clădire au fost anunțați și fost testați. În cele din urmă, varianta a dispărut din apa reziduală.

Acum, situația se repetă în Ohio.

Johnson și urmăritorii săi de pe Twitter au redus numărul suspecților la aproximativ 1.600, numărul de persoane care fac naveta zilnică între Washington Court House și Columbus, potrivit datelor recensământului din SUA.

În timp ce unii oameni și-au exprimat îngrijorarea că ar putea invada intimitatea medicală a cuiva, Johnson spune că „nu există nicio vânătoare de oameni”. Singurul motiv pentru care a scris pe Twitter despre situație este speranța că cineva se va recunoaște în descrierea făcută.

„Dacă cineva are această infecție, șansele ca să-și dea seama despre ce este vorba sunt nule”, a spus el pentru Insider, deoarece în prezent nu există niciun test disponibil în SUA pentru a testa fecalele pentru Covid-19. „Am scris în așa fel încât dacă se gândește, poate pune lucrurile cap la cap”.

El spune că persoana probabil se confruntă cu un fel de simptome gastrointestinale și poate nici măcar să nu știe că are o long Covid. El speră că, dacă cineva își dă seama că este cel care elimină virusul, primul lucru pe care îl va face este să consulte un medic.

„Mi-ar plăcea să aflu detaliile”, a spus el, dar „mai ales vreau ca ei să facă un tratament”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri