Oamenii lui Trump au pierdut și în Alaska profund republicană. Senatoarea care a votat pentru condamnare, răsplătită cu un nou mandat

Data publicării:
Lisa Murkowski în Congres arată semnul ok
Candidata republicană anti-Trump, Lisa Murkowski, a câștigat locul de la Senat pentru Alaska. Foto: Profimedia Images

Senatoarea republicană de Alaska, Lisa Murkowski, și reprezentanta democrată a aceluiași stat, au câștigat alegerile împotriva candidaților susținuți de Donald Trump, miercuri, cele mai noi înfrângeri în aceste alegeri pentru conspiraționiștii fostului președinte, relatează Reuters.

După numărarea voturilor, Peltola și Murkowski au fost declarate câștigătoare în Alaska, unul dintre statele cele mai republicane ale Uniunii americane. Legea electorală a fost amendată recent, în acest stat, regula nemaifiind vot uninominal de tip câștigătorul ia totulci un sistem de clasificare a candidaților în funcție de preferință – în acest fel, au putut candida și Murkowski, o republicană moderată, dar și candidata trumpistă, Kelly Tshibaka

Murkowski, în vârstă de 65 de ani, reprezintă Alaska în Senatul federal din anul 2002 și și-a construit un profil de candidat independent și centrist.

Ea s-a numărat printre puținii republicani care au votat pentru demiterea lui Trump în timpul celui de-al doilea proces de impeachment și a cerut demisia fostului președinte după atacul mortal de la Capitoliu, în 6 ianuarie 2021.

„Mulțumesc, Alaska. Sunt onorată că oamenii din Alaska, din toate regiunile și din toate domeniile și partidele au decis să îmi acorde încrederea încă o dată pentru a continua să lucrez cu ei și pentru ei în Senatul SUA”, a scris Murkowski pe Twitter.

Democrata Peltola, de cealaltă parte, prima nativă americană din Alaska aleasă în Congres, a învins doi republicani – fosta candidată la vicepreședinția SUA în 2008, Sarah Palin, și afaceristul Nick Begich.

Murkowski și Peltola ar fi câștigat, însă, și dacă legea electorală ar fi fost cea veche, având în vedere că ambele au obținut o pluritate a voturilor.

Într-un sistem de tip ranked-choice, fiecare candidat face un top al candidaților, în funcție de preferință. Candidații care au obținut cele mai puține prime opțiuni sunt eliminați în runde succesive, iar voturile lor redistribuite către opțiunea secundă, șamd.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri