Obama scapă de urmărirea penală privind rolul său în deschiderea investigației asupra unei posibile înțelegeri între Trump și Rusia

Data publicării:
Barack Obama şi Donald Trump
Foto: Getty Images

Ministrul american al justiţiei, Bill Barr, a declarat luni că nu intenţionează să îl pună sub acuzare pe fostul preşedinte Barack Obama sau pe vicepreşedintele acestuia, Joe Biden, pentru rolul lor la începutul anchetei ruse, ceea ce l-a "surprins" pe Donald Trump, notează Agerpres, care citează AFP.

Investigaţiile asupra unei posibile înţelegeri secrete între Moscova şi echipa de campanie a miliardarului republican la prezidenţialele din 2016 au fost "o nedreptate gravă" şi au fost iniţiate "fără fundament legal", a estimat ministrul într-o conferinţă de presă.

Dar, "oricare ar fi fost nivelul de implicare" a lui Barack Obama şi Joe Biden în deschiderea acestor investigaţii, "nu cred, pe baza informaţiilor de care dispun în prezent", că ei riscă urmărirea penală, a adăugat Bill Barr.

Deranjat mai mult de doi ani de această anchetă - care s-a încheiat cu absenţa unor dovezi privind o înţelegere secretă -, Donald Trump s-a declarat mereu ca victima unei "vânătoare de vrăjitoare", pusă la cale de democraţi cu sprijinul simpatizanţilor din rândul poliţiei federale.

De câteva zile, el a reluat atacurile împotriva predecesorului său, vorbind destul de evaziv despre un "Obamagate" şi reclamând convocarea lui pentru o audiere în Senat. În acelaşi timp, îi cere socoteală fostului vicepreşedinte Joe Biden cu care se va înfrunta la prezidenţialele de la 3 noiembrie.

Bill Barr şi-a exprimat luni regretul că sistemul judiciar american a fost folosit "ca o armă politică" în cursul ultimilor ani şi a promis să pună capăt acestui "cerc vicios".

Pe viitor, "orice anchetă asupra unui candidat la prezidenţiale va trebui aprobată de mine", a anunţat ministrul, considerat, totuşi, unul dintre cei mai fideli apărători ai preşedintelui Trump.

Acesta din urmă a fost luat prin surprindere de afirmaţiile ministrului justiţiei.

"Sunt surprins, pentru că Obama ştia tot ce se petrecea", a spus el presei la Casa Albă. "Obama şi Biden erau la curent", a insistat liderul administraţiei de la Washington, deplângând "o justiţie cu două viteze".

"Penal sau nu, în orice caz a fost grav şi sunt mulţi indivizi implicaţi care ar trebui să plătească un preţ mare", a mai declarat el.

Editor: I. I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri