Ofensivă diplomatică a SUA. Antony Blinken va începe un tur de forță printre aliații tradiționali ai Rusiei

Data publicării:
profimedia-0758151411
Secretarul de stat american Antony Blinken. Foto: Profimedia Images

Secretarul de stat american Antony Blinken va merge săptămâna viitoare în vizită în mai multe țări aliate sau apropiate de Rusia într-un turneu oficial menit să contrabalanseze influența Moscovei, transmite agenția rusă de presă Interfax.

Departamentul de stat de la Washington a anunțat într-un comunicat că Blinken va sosi pe 28 februarie la Astana, unde se va întâlni cu înalți oficiali kazahi „pentru a aprofunda cooperarea bilaterală”.

Ministerul kazah de externe a precizat că Blinken va fi primit de președintele Kassym-Jomart Tokayev și va purta discuții cu șeful diplomației de la Astana, Mukhtar Tleuberdi.

Kazahstanul va găzdui în aceeași zi o reuniune ministerială a șefilor ministerelor de afaceri externe ai țărilor din Asia Centrală în format C5+1 (Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan + Statele Unite).

Potrivit Departamentului de stat de la Washington, întâlnirea „se va concentra pe consolidarea cooperării economice, energetice, privind mediul și securitatea” între SUA și cele cinci state asiatice. 

Kazahstanul a luat o serie de decizii vizând distanțarea de Moscova după începerea războiului din Ucraina. 

Citește și: O realizatoare radio din Kazahstan a fost concediată după ce l-a invocat pe „unchiul” Putin şi a sugerat o posibilă invazie rusă

Secretarul de stat al SUA se va deplasa apoi în Uzbekistan, unde se va întâlni cu oficiali de la Tașkent „pentru a promova în continuare parteneriatele pe o serie de probleme bilaterale și regionale”.  

El își va încheia turneul pe 1 martie cu o vizită în India, pentru a participa la reuniunea miniștrilor de externe ai grupului G20 și a se întâlni, de asemenea, cu oficiali ai guvernului indian și ai societății civile „pentru a reafirma parteneriatul puternic” dintre cele două țări, potrivit Departamentului de stat al SUA.

India este una dintre țările care s-au abținut la voturile ONU privind condamnarea agresiunii rusești împotriva Ucrainei pe care președintele Vladimir Putin a declanșat-o în urmă cu un an.

Citește și: 365 zile de război în Ucraina. Zelenski: „A fost un an al durerii, credinței și unității. Iar anul acesta va fi cel al victoriei”

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri