Oficial occidental: După eșecul primelor săptămâni de război în Ucraina, Rusia și-a reorganizat comanda militară

Data actualizării: Data publicării:
atac ucraina
Rămășițele arse ale vehiculelor militare rusești într-o zonă rezidențială din Bucha. FOTO: CNN - Maxar Technologies

Un oficial occidental a confirmat că Rusia și-a reorganizat comanda militară a operațiunilor în Ucraina și a spus că generalul aflat la comandă acum, Alexander Dvornikov, are o vastă experiență acumulată în Siria, relatează BBC.

Forțele care au invadat Ucraina în 24 februarie nu au avut o comandă unică.

„A fost o coordonare foarte slabă între diferiții comandanți”, a spus oficialul, deoarece forțele ruse nu s-au antrenat niciodată să lucreze în acest mod.

Comandantul districtului militar de sud este acum responsabilul operațiunilor, pentru a încerca să asigure o mai bună coordonare. Ar fi vorba despre generalul Alexander Dvornikov.

„Acest comandant are multă experiență în operațiunile rusești în Siria. Deci ne-am aștepta ca comanda și controlul general să se îmbunătățească”, a spus oficialul.

În ceea ce privește calendarul operațiunilor, oficialul occidental spune că imperativele politice ar putea avea întâietate față de prioritățile militare ale Rusiei și că se fac eforturi pentru a obține un oarecare succes înainte de 9 mai, când Rusia marchează victoria în al Doilea Război Mondial.

Acesta ar fi motivul pentru care Moscova a recurs la trimiterea fragmentată a mai multor forțe către Donbas, în loc să se oprească pentru a permite trupelor să se regrupeze în mod corespunzător.

„Există o tensiune între logica militară care presupune pregătirea trupelor în mod corespunzător pentru o nouă operațiune a Rusiei în Donbas, eventual folosind tactici mai adecvate și învățând lecțiile din operațiunile dezastruoase de până acum, și între imperativul politic de a continua cu operațiunea cât mai repede”, a spus oficialul.

Se crede că Rusia are aproape 100 de grupuri tactice de batalion disponibile pentru operațiuni, după ce acestea au fost reorganizate. Aceasta ar fi o forță „substanțială”, a spus oficialul citat de BBC. Totuși, el a arătat că, în ciuda avantajului numeric, trupele rusești au fost oprite de un număr mult mai mic de unități ucrainene care acționează într-un mod mult mai inteligent și folosesc elementul surpriză.

„Dacă Rusia nu este capabilă să-și schimbe tactica și să fie mult mai eficientă în folosirea tuturor instrumentelor în avantajul său, este foarte greu de crezut că va reuși să-și îndeplinească chiar și noile obiective limitate pe care și le-a setat și cu siguranță nu în ritmul în care speră”, a spus oficialul.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri