SUA și Marea Britanie observă deja reducerea atacurilor ruse în jurul Kievului, dar rămân sceptice în privința intențiilor lui Putin

Data actualizării: Data publicării:
convoi militar rusesc imagini din satelit
Convoiul militar rusesc din apropierea capitalei Kiev. Foto: Profimedia Images

După ce Ministerul rus al Apărării a anunțat marți că a decis să „reducă drastic ostilitățile” în direcțiile Kiev și Cernihiv, Statele Unite observă deja aceste mișcări în desfășurare, o schimbare majoră de strategie, spun doi înalți oficiali americani, citați de CNN. Și Marea Britanie a luat act de reducerea bombardamentelor în zona Kievului, dar cere retragerea completă a forțelor ruse din Ucraina.

Rusia începe să retragă unele forțe, inclusiv grupurile tactice ale batalionului rus (BTG) care părăsesc zonele din jurul capitalei ucrainene. Forțele ruse se retrag acum în unele zone din nord pentru a se concentra asupra câștigurilor din sud și est.

SUA evaluează că Rusia își va acoperi retragerea cu bombardamente aeriene și de artilerie, a spus unul dintre oficiali. Oficialii americani avertizează că Rusia s-ar putea întoarce din nou dacă condițiile de luptă o permit.

Măsura vine în urma discuțiilor de pace dintre delegațiile ruse și ucrainene de marți de la Istanbul.

În opinia SUA, aceasta nu este o ajustare pe termen scurt pentru regrupare, ci o mișcare pe termen mai lung, deoarece Rusia se confruntă cu eșecul de a avansa în nord. Oficialul a mai declarat că SUA sunt îngrijorate de menținerea unității aliaților europeni în ceea ce privește presiunea economică și sprijinul militar, deoarece Washingtonul se așteaptă ca unii dintre ei să preseze Ucraina să accepte un acord de pace pentru a pune capăt luptei.

Șeful serviciilor secrete militare al Ucrainei spune că președintele rus Vladimir Putin ar putea căuta să împartă Ucraina în două, cum este Coreea de Nord și Coreea de Sud.

Generalul Kyrylo Budanov, șeful Agenției de Informații pentru Apărare a Ucrainei, a declarat că operațiunile Rusiei în jurul Kievului au eșuat și că acum este imposibil ca armata rusă să răstoarne guvernul ucrainean. Războiul lui Putin se concentrează acum pe sudul și estul țării, a spus acesta.

Marea Britanie: „Vrem să vedem o retragere completă a forțelor ruse de pe teritoriul Ucrainei”

Și Marea Britanie a observat „o anumită reducere” a bombardamentelor rusești în jurul capitalei Kiev, a anunțat biroul premierului Boris Johnson, potrivit The Guardian.

Totuși, Marea Britanie dorește să vadă o retragere completă a forțelor ruse din Ucraina și va evalua pașii către un posibil acord de pace pe baza acțiunilor, nu a declarațiilor, a arătat un purtător de cuvânt al premierului britanic.

Întrebat dacă Boris Johnson este mulțumit de promisiunea Rusiei de reduce operațiunile militare în jurul Kievului și în nordul Ucrainei, purtătorul de cuvânt a declarat: „Îi vom judeca pe Putin și regimul său după acțiunile lor, nu după cuvinte”.

„Se vede o oarecare reducere a bombardamentelor ruse în jurul Kievului, în principal din cauză că forțele ucrainene au respins cu succes ofensiva rusă în nord-vestul orașului. Dar luptele continuă. Au loc bombardamente grele la Mariupol și în alte zone. Vrem să vedem o retragere completă a forțelor ruse de pe teritoriul Ucrainei”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Editor : B.P. | R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri