Oficiali americani spun că balonul spion urma o traiectorie spre Hawaii, unde SUA are importante obiective militare

Data actualizării: Data publicării:
armata SUA recupereaza reesturile balonului
Oficiali americani spun că traiectoria balonului chinez era spre Hawaii. Foto: Profimedia Images

Oficialii americani cred că balonul Chinei care a fost doborât după ce a traversat Statele Unite continentale avea inițial o traiectorie peste Guam și Hawaii, dar ar fi fost deviat de vânt, a declarat miercuri un oficial american care a vorbit sub rezerva anonimatului, relatează Reuters.

Washington a acuzat că Beijingul că a folosit balonul pentru supraveghere, în timp ce China a spus că a fost o navă de cercetare civilă. Acesta a plutit peste Insulele Aleutine din Alaska, apoi Canada și centrul Statelor Unite, înainte de a fi doborât de armata americană în largul coastei Carolinei de Sud, în data de 4 februarie.

Incidentul a tensionat și mai mult relațiile dintre SUA și China și l-a determinat pe secretarul de stat al SUA Antony Blinken să amâne o vizită planificată la Beijing.

Agențiile militare și de informații americane au urmărit balonul de când a decolat de pe insula Hainan, lângă coasta de sud a Chinei, a informat marți Washington Post.

Armata americană a declarat luni că a recuperat componente electronice critice din balon, precum și secțiuni mari ale navei în sine.

Un nou raport care citează Un expert în apărare a spus că baloanele spion chineze au fost detectate în apropierea unor locuri sensibile din Hawaii, unde se află o mare prezență militară a SUA, în ultimii cinci ani, informează Forbes care citează Associated Press

„Craig Singleton, membru senior la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor, a spus că baloanele de supraveghere chineze au fost văzute de mai multe ori în ultimii cinci ani în diferite părți ale Pacificului, inclusiv în instalații militare americane aproape sensibile din Hawaii”, a scris Associated Press, potrivit Forbes.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri