Olaf Scholz cere UE să înceapă negocierile de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania

Data actualizării: Data publicării:
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz., la bruxelles
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană ar trebui să deschidă negocierile de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania pentru a-şi respecta promisiunea de integrare a Balcanilor de Vest, a declarat sâmbătă cancelarul german Olaf Scholz, în a doua zi a unui turneu în regiune, relatează Reuters.

Într-o declaraţie susţinută la Skopje, Scholz a spus că invazia rusă din Ucraina a arătat că este important ca Europa să fie unită şi a salutat sprijinul Macedoniei de Nord pentru sancţiunile împotriva Kremlinului.

"Este foarte important să se ofere o nouă dinamică acestui proces", a spus Scholz într-o conferinţă de presă cu premierul nord-macedonean Dimitar Kovacevski.
"Voi susţine ca următorii paşi să se întâmple", a adăugat el, scrie Agerpres.

Kovacevski a subliniat "numeroasele reforme dificile" pe care le-a adoptat Macedonia de Nord pentru a adera la UE, inclusiv schimbarea numelui pentru a răspunde obiecţiilor Greciei.

Actualul obstacol principal este o dispută cu Bulgaria în privinţa istoriei şi a limbii.

Scholz, care s-a prezentat ca un mediator în timpul acestui turneu în Balcanii de Vest, urmează să ajungă sâmbătă şi la Sofia, unde va avea discuţii cu premierul Kiril Petkov.

Cancelarul german a făcut din aderarea la UE a Balcanilor de Vest o prioritate de politică externă, pentru a reduce tensiunile regionale tot mai mari şi pentru a contracara influenţa Rusiei şi Chinei.

Vineri, el s-a aflat în Serbia şi Kosovo, unde a făcut apel la liderii celor două state să ajungă la un acord pentru normalizarea relaţiilor. Kosovo şi-a declarat independenţa de Serbia în 2008, nerecunoscută de Belgrad.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri