Olaf Scholz este în centrul unui masiv scandal de corupție și evaziune fiscală. Ce acuzații i se aduc cancelarului german

Data publicării:
olaf scolz strange din buze, gros plan
Cancelarul german, Olaf Scholz. Foto: Profimedia Images

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, urmează să fie anchetat în cadrul unei investigații parlamentare asupra unui caz de evaziune fiscală, scrie Politico. E vorba de un uriaș scandal la nivelul politicii germane, iar opoziția conservatoare la guvernul Scholz vrea să crească presiunea politică asupra coaliției de guvernare de la Berlin.

Cazul, care datează din urmă cu cinci ani, în vremea în care Scholz era încă primarul orașului-stat Hamburg, are legătură cu afacerea „Cum Ex”, un scandal și mai mare de corupție în care autoritățile statale au fost păgubite cu peste 30 de miliarde de euro prin rambursări de taxe către bănci, companii și indivizi, pentru costuri care nu au existat.

Scandalul a fost o problemă politică pentru Scholz încă din campania din 2021, însă atunci impactul a fost redus de faptul că potențiala implicare a actualului cancelar nu era clară. Acum, au apărut noi informații care îi pun la îndoială nivelul de implicare în aceste activități ilicite.

Parlamentul regional al Hamburg-ului intenționează să-l cheme pe Scholz la explicații, în primăvară, pentru a treia oară, în condițiile în care comisia de investigații cercetează din nou scandalul.

Opoziția formată din blocul CDU-CSU vrea inclusiv o investigație la nivelul parlamentului federal.

Un purtător de cuvânt al guvernului de la Berlin a declarat că „principial”, nu se comentează la guvern decizii anunțate de membri ai Bundestagului, „din respect pentru acest corp constituțional”.

Katja Mast, șefa SPD din Bundestag, a declarat că opoziția nu caută să afle adevărul ci urmărește „interese tactice de partid”.

„Vin cu aceste acuzații care au fost dovedite false de mult”, a spus ea, adăugând și că toate problemele au fost clarificate de comisia din Hamburg.

Totuși, opoziția are suficiente voturi în parlament pentru a putea forma o comisie de anchetă. Și partidul de stânga Die Linke a precizat că va susține un astfel de demers. Astfel de comisii de anchetă au puterea de a interoga martori și de a cere acces la documente specifice.

Deși concluziile sunt apoi doar îndosariate fără consecințe juridice directe, consecințele politice, mai ales în condițiile viitoarelor alegeri, ar putea să fie semnificative.

Ce acuzații i se aduc lui Olaf Scholz

Într-o scrisoare către grupul parlamentar al opoziției, liderii Friedrich Merz și Alexander Dobrindt au declarat că acest caz ar trebuie investigat din cauza importanței sale „semnificative” pentru politica națională germană.

Scholz a intrat în atenție ca urmare a legăturilor sale cu o bancă din Hamburg implicată în această schemă de evaziune fiscală – în perioada în care era primar, el s-a întâlnit de trei ori cu unul dintre proprietarii băncii, acesta aflându-se deja în investigație, la acel moment.

Oficialii germani intenționau să recupereze 47 de milioane de euro, despre care credeau că au fost obținuți fraudulos. Cu toate acestea, în cele din urmă, autoritatea financiară a lăsat să expire termenul de prescripţie pentru cererea de plată. Ulterior, după ce au apărut detalii despre întâlnirile lui Scholz cu bancherul, criticii au început să se întrebe dacă nu cumva politicianul a intervenit în favoarea băncii.

Deşi cancelarul a negat în mod constant că a intervenit, el nu a dat nici un răspuns cu privire la ceea ce a discutat în timpul întâlnirilor private. Scholz a declarat de mai multe ori în ultimii doi ani şi jumătate că nu îşi aminteşte în ce au constat discuțiile respective.

Aceste susțineri sunt, acum, puse sub semnul întrebării, deoarece au apărut detalii despre o audiere anterioară a lui Scholz de către o comisie a Bundestagului, în iulie 2020, în care acesta părea să îşi amintească cu uşurinţă detalii despre întâlnirile sale cu bancherul. Criticii săi susţin că Scholz a început să spună că nu-şi aminteşte nimic despre întâlniri doar atunci când a devenit evidentă gravitatea lor politică şi penală.

„Această lipsă profundă de memorie a cancelarului, după ce iniţial şi-a amitit detalii concrete despre întâlnire, ridică o mulțime de întrebări care trebuie clarificate”, critică opoziția germană.

Scholz şi aliaţii săi au respins în repetate rânduri astfel de critici ca fiind motivate politic şi au subliniat că investigaţiile anterioare nu au constatat nicio abatere. Scholz a subliniat, de asemenea, că, în cele din urmă, banca a rambursat cele 47 de milioane de euro, deşi numai după ce i s-a ordonat acest lucru de către un tribunal.

Parchetul din Hamburg a declarat în martie că nu vede nicio suspiciune iniţială împotriva cancelarului în această afacere. Totuşi, acest lucru nu a descurajat opoziţia de a săpa mai adânc. „Cancelarul ar dori să vadă o linie trasă sub clarificarea acestei afaceri fiscale. Dar tocmai aceasta este sarcina parlamentului, de a controla guvernul, de a privi cu atenţie, mai ales cu atât de multe întrebări fără răspuns”, a declarat parlamentarul de opoziție Matthias Hauer.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri