Olaf Scholz: Războiul început de Rusia în Ucraina a intrat într-o "nouă dimensiune" după distrugerea barajului Kahovka

Data publicării:
Cancelarul Germaniei Olaf Scholz vorbește în timpul unui summit la Bulboaca, în Republica Moldova, pe 1 iunie 2023.
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. Foto: Profimedia Images

Cancelarul Germaniei Olaf Scholz a declarat marţi că rușii au atacat întotdeauna ținte civile, de la începutul invaziei în Ucraina, însă distrugerea barajului Kahovka face ca războiul să intre într-o "nouă dimensiune".

"Este ceva ce are o nouă dimensiune, dar care corespunde de asemenea modului în care Putin duce acest război", a declarat liderul german într-un interviu acordat canalelor WDR şi ZDF, informează Agerpres.

"Aceasta este, de asemenea, ceva ce se înscrie în multe dintre crimele pe care le-am văzut în Ucraina, care au fost comise de soldaţi ruşi şi care fac parte dintr-un mod de a duce războiul, (mod) ce a vizat întotdeauna ţinte civile - oraşe, sate, spitale, şcoli, infrastructuri", a spus Olaf Scholz.

Barajul Kahovka, situat într-o zonă din regiunea Herson care este ocupată de Rusia, a fost parţial distrus marţi, un lucru care a provocat inundarea mai multor localități.

Potrivit autorităților ucrainene, 16.000 de persoane au fost afectate, iar mulți locuitori au fost sfătuiți să evacueze zona.

Armata ucraineană a acuzat Rusia într-un comunicat că se află în spatele exploziei de la hidrocentrala Kahovka, iar preşedintele Zelenski a convocat de urgenţă consiliul său de securitate, a anunţat şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak, care a numit distrugerea barajului drept o "crimă de război".

Și președintele Consiliului European, Charles Michel, a numit distrugerea barajului o crimă de război, afirmând că Rusia va trebui să dea socoteală pentru asta.

Barajul, ocupat de ruşi de la începutul ofensivei lor în Ucraina, permite inclusiv alimentarea cu apă a Peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri