Olena Zelenska, despre violurile comise de ruși: Violenţele sexuale sunt „modul cel mai crud, mai animalic, de a demonstra o dominaţie”

Data publicării:
Olena Zelenska isi sterge o lacrima
Olena Zelenska recunoaște că plânge foarte des, din cauza războiului. Foto: Profimedia

Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a declarat luni că „violenţele şi crimele sexuale” fac parte din „arsenalul” rus, menit să-i „umilească pe ucraineni”.  Aflată într-o vizită la Londra, ea a cerut un „răspuns global” din partea liderilor lumii.

După declanşarea invaziei ruse pe 24 februarie, „oportunităţile ocupanţilor (ruşi) s-au extins pentru a-i umili pe ucraineni şi, din nefericire, violenţele sexuale şi crimele sexuale fac parte din arsenalul lor”, a afirmat Olena Zelenska.

Rusia a recurs la violenţa sexuală „sistematic şi făţiş”, a subliniat ea.

„De aceea este extrem de important ca aceasta să fie recunoscut drept crimă de război pentru a-i urmări (în justiţie) pe toţi agresorii”, a spus Prima Doamnă a Ucrainei, potrivit AFP, preluată de Agerpres. Ea a insistat pentru un „răspuns global”.

„Sper că va exista un răspuns din partea lumii întregi pentru tot ceea ce se întâmplă în Ucraina în acest moment”, a pledat ea în timpul unei conferinţe organizate la Londra împotriva violenţelor sexuale în timpul conflictelor.

„Iniţiativa pentru luptă împotriva violenţelor sexuale în timpul conflictelor” se desfăşoară luni şi marţi la Londra, fiind organizată de guvernul britanic şi cu participarea de reprezentanţi din toată lumea.

Vineri, ministrul britanic al afacerilor externe James Cleverly, în vizită la Kiev, a anunţat noi ajutoare şi „o susţinere crucială pentru supravieţuitorii violenţelor sexuale comise de armata rusă”.

Potrivit Olenei Zelenska, violenţele sexuale sunt „modul cel mai crud, mai animalic, de a demonstra o dominaţie”.

„Toată lumea ştie că există un mare număr de violuri” comise de armata rusă în Ucraina, însă, potrivit Olenei Zelenska, victimele vorbesc şi mai puţin ca de obicei, din cauza războiului, de teamă că agresorii lor ar putea reveni şi reîncepe abuzurile.

„În acest moment, Biroul Procurorului (General al Ucrainei) anchetează peste 100 de cazuri” de presupuse crime sexuale, a anunţat Prima Doamnă, amintind că primul caz care a generat urmăriri penale este cel al unei femei violate de soldaţi care îi uciseseră soţul.

Guvernul ucrainean a lansat o celulă de sprijin psihologic pentru a ajuta victimele războiului, a precizat Olena Zelenska.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri