OMS: 26 de milioane de oameni au fost afectați de cutremurele devastatoare din Turcia și Siria

Data actualizării: Data publicării:
Aproape 26 de milioane de persoane ar fi fost afectate de seismele care au lovit în această săptămână Turcia şi Siria
Aproape 26 de milioane de persoane ar fi fost afectate de seismele care au lovit în această săptămână Turcia şi Siria. Foto: profimedia Images

Aproape 26 de milioane de persoane ar fi fost afectate de seismele care au lovit în această săptămână Turcia şi Siria, unde zeci de unităţi medicale au fost avariate, a transmis sâmbătă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) într-un apel la strângere de fonduri, potrivit AFP.

OMS face apel la un ajutor financiar de urgenţă de 42,8 milioane de dolari pentru a răspunde nevoilor sanitare imediate.

Anterior în această săptămână, OMS, care a deblocat deja 16 milioane de dolari din fondurile sale de urgenţă, a estimat la 23 de milioane numărul de persoane potenţial expuse.

Sâmbătă, numărul s-a ridicat la 26 de milioane - 15 milioane în Turcia şi aproape 11 milioane în Siria, scrie Agerpres.

Dintre acestea, peste cinci milioane de persoane sunt considerate a fi "extrem de vulnerabile", inclusiv aproape 350.000 de persoane în vârstă şi peste 1,4 milioane de copii.

În Turcia, OMS estimează că peste 4.000 de clădiri s-au prăbuşit în urma cutremurelor şi că 15 spitale au suferit daune parţiale sau majore.

În Siria, unde sistemul de sănătate a fost deja îngenunchiat de 12 de ani război, cel puţin 20 de unităţi medicale din nord-estul ţării, între care patru spitale, au suferit daune.

OMS a anunţat că a transport joi 37 de tone de materiale de traumatologie şi chirurgie de urgenţă în Turcia, în timp ce 35 de tone au ajuns în Siria vineri.

Ele "vor fi folosite la tratarea şi îngrijirea a 100.000 de persoane, precum şi la efectuarea a 120.000 de intervenţii chirurgicale urgente în cele două ţări", a precizat OMS, adăugând că un al treilea zbor cu o încărcătură similară ar urma să ajungă luni în Siria.

Directorul general al OMS, Adhanom Ghebreyesus, a ajuns sâmbătă în Siria, la Alep, puternic lovit de seism.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri