OMS intervine în disputa europeană privind sezonul de iarnă: "Nu schiatul în sine este riscant"

Data actualizării: Data publicării:
zapada schiuri
OMS intervine în disputa europeană privind sezonul de iarnă: "Nu schiatul în sine este riscant". Foto: Profimedia Images

Statele europene vor trebui să-și coordoneze măsurile anti-Covid în perioada vacanței de iarnă. Nu va exista însă vreun regulament impus de Comisia Europeană în ceea ce privește condițiile în care se vor desfășura sporturile de sezon.

Organizația Mondială a Sănătății afirmă că nu activitățile sportive în sine reprezintă un pericol de răspândire a coronavirusului, ci transportul până în stațiuni și în interiorul stațiunilor. 

Michael Ryan - director executiv OMS: "Nu schiatul în sine e riscant. Oamenii nu se vor infecta când vor coborî pârtiile pe schiuri.

Adevăratele probleme vor apărea în aeroporturi, în autocarele care duc și aduc turiștii din stațiuni, în telescaun. Așadar, nu cred că ar trebui să reducem discuția la schiat sau la sezonul de schi. Fiecare guvern trebuie să analizeze toate formele de adunare care presupun un număr mare de participanți sau care presupun mișcarea unei mase de oameni și să găsească o variantă de minimalizare a riscurilor.

Noi nu ne putem pronunța dacă ceva ar trebui anulat sau nu pentru că circumstanțele se schimbă".

Unele staţiuni din România au anunţat deschis sezonul de schi. Autorităţile române nu au decis dacă vor lăsa deschise staţiunile de schi.

Italia şi Germania fac presiuni ca staţiunile de schi din UE să rămână închise. 

Aparent, și președintele francez Emmanuel Macron ar fi de acord cu această idee, dar apoi a fost înaintată altă propunere. Premierul Jean Castex a spus că stațiunile de schi din Franța ar putea fi deschise, poate după Crăciun, dar infrastructuri precum lifturile, care comportă riscul unei aglomerări de oameni, vor rămâne închise. 

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat că se opune ideii ca stațiunile de schi să rămână închise de sărbători.

Elveţia, care nu face parte din UE, permite funcţionarea staţiunilor sale de schi în regim aproape normal. 

Și Bulgaria a anunţat că va deschide sezonul sporturilor de iarnă.

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri