OMS: Nu există dovezi privind mutaţii ale virusului variolei maimuţei. „Este o situaţie care poate fi ţinută sub control”

Data publicării:
virusul variolei maimutei vazut la microscop
Virusul variolei maimuței. Foto: Profimedia

Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu are dovezi potrivit cărora virusul variolei maimuţei ar fi suferit mutaţii, a spus luni un oficial al agenţiei sanitare a ONU.

Oficialul a adăugat că această boală infecţioasă endemică în vestul şi centrul Africii nu prezintă tendinţa de a se modifica, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Rosamund Lewis, directoarea secretariatului anti-variolă, parte din programul de urgenţe al OMS, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că mutaţiile sunt de obicei mai puţine în cazul acestui virus, iar secvenţierea genomică a cazurilor va ajuta la înţelegerea informată a focarului actual.

Cele peste 100 de cazuri suspecte şi confirmate din focarul recent depistat în Europa şi America de Nord nu au fost severe, a precizat şefa unităţii OMS pentru boli emergente şi zoonoze, precum şi director tehnic al departamentului pentru combaterea COVID-19, Maria van Kerkhove.

„Este o situaţie care poate fi ţinută sub control”, a spus ea.

Focarele sunt atipice, potrivit OMS, întrucât apar în ţări unde virusul nu circulă de obicei. Oamenii de ştiinţă încearcă să înţeleagă originea cazurilor şi dacă virusul a suferit vreo modificare.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri