Omul de care se teme cel mai tare Viktor Orban. El este „purtătorul de secrete” al premierului Ungariei

Data publicării:
lajos

Mai este un an până alegerile parlamentare din Ungaria, iar Viktor Orban are doar o singură temere. Nu Bruxelles-ul. Nu posibile valuri de proteste în Budapesta. Cel care îi provoacă sudori reci premierului ungar este un bărbat, un om care îl cunoaște mai bine decât oricine, se arată într-o analiză marca Politico.

Cine este misteriosul „incub” al lui Viktor Orban? Fostul său coleg de liceu din anii 1970, oligarhul Lajo Simicska, cel care, peste ani, în tinerețile pro-occidentale ale premierului de la Budapesta, avea să contribuie la fondarea partidului Fidesz.

Numai că timpul le-a separat cărările, iar acum Simicska „decartează” suport politic masiv, plus sume cu multe zerouri, către un al partid de pe scena politică din Ungaria – extremiștilor din Jobbik.

„Toate simpatiile mele se îndreaptă spre Jobbik”, declara în 2014 multimiliardul, atrăgându-și dușmănia politică a lui Viktor Orban.

Lili Bayer, autoarea analizei, scrie că cetățenii din Ungaria se referă deja la rivalitatea dintre cei doi prin următoarea formulă: „războiul Orban-Simicska”.

În ultimele săptămâni, o mare parte din Budapesta a fost înțesată de panouri publicitare uriașe închiriate de Jobbik, pe care scrie: „Tu lucrezi. Ei fură”. Sloganul face o referire clară la scandalurile de corupție din jurul Fidesz.

„Campania este finanțată de Smicska – care deține o companie puternică de panouri publicitare, alături de un imperiu media și în domeniul construcțiilor – și se adresează alegătorilor din mainstream, portretizând Jobbik drept un partid al poporului”, scrie Lili Bayer.

Jobbik respinge însă orice relație strânsă cu buzunarele oligarhului.

Cât privește partidul lui Viktor Orban, solul pare a fi unu fertil unei înfrângeri dureroase la viitorul scrutin: de la începutul acestui an, Fidesz a pierdut o jumătate de milion de suporteri, potrivit unui sondaj realizat de compania Median, notează autoarea.

Nervozitatea lui Orban, scrie Lili Bayer, a devenit mai mult decât vizibilă recent, la începutul lunii iunie, când autoritarea fiscală a demarat o investigație având ca țintă compania de panouri publicitarte patronate de puternicul om de afaceri. Apoi, la câteva săptămâni distanță, pe 23 iunie, Parlamentul de la Budapesta a adoptat un proiect legislativ care îngreunează accesul partidelor politice la spații publicitare de mari dimensiuni.

Povestea lui Orban și Simicska a prins voltă în 1988, anul în care ia naștere Fidesz. „Lajos era cel mai deștept dintre noi”, declara în acel an, într-un interviu, tânărul Viktor Orban.

Numele oligarhului a fost sinomim cu cel al Fidesz timp de 25 de ani, însă prezența în spațiul public a lui Lajos Simicska, în calitate de „eminență cenușie” a partidului, a fost una mai mult decât discretă, de-a dreptul fantomatică.

„Simicska a devenit rapid omul cu bani al partidului, responsabil cu finanțarea operațiunilor sale”, se mai arată în analiză.

Alți membri din partid spun că atitudinea machiavelică a partidului este în întregime produsul viziunilor politice ale oligarhului.

În timp ce majoritatea camarazilor din Fidesz îl detestau pe Simicska, Viktor Orban, în 1998, la primul său mandat de șef al Executivului, a hotărât să îl cheme alături de el pe prietenul Lajos pe o funcție-cheie în serviciul fiscal al Ungariei.

Anii treceau, capitalul politic al lui Orban creștea fabulos, la fel și averea lui Lajos, până când, în 2010, odată cu revenirea Fidesz la putere, afacerile oligarhului au cunoscut o explozie, servindu-i pe tavă domeniul construcțiilor, iar contractele cu statul au început să curgă fără număr în conturile lui Simicska.

Dar planurile s-au răsturnat. „Orban era speriat... Simicska devenea prea puternic”, spune Attila Juhasz, directorul Institutului de Capital Politic din Budapesta.

Anul oficial în care fitilul conflictului dintre cei doi s-a aprins a fost 2015: „Angajații pro-Orban ai lui Simicska au demisionat în masă, iar oligarhul – care evitase timp de ani de zile scena publică – a dat un interviu exuberant despre primul-ministru, în care și-a exprimat cât se poate de clar sentimentele față de vechiul său prieten, descriindu-l într-un limbaj foarte colorat”, subliniază Lili Bayer, precizând că din acest moment încolo, oligarhul și-a îndreptat întreaga atenție pentru a slăbi în orice fel poziția lui Viktor Orban.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri