Opoziția din Turcia a stabilit candidatul la prezidențiale contra lui Recep Erdogan

Data actualizării: Data publicării:
Recep Tayyip Erdogan langa steagul turciei
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Foto: Profimedia Images

Opoziția din Turcia a stabilit candidatul la alegerile prezidențiale contra lui Recep Erdogan. Numele acestuia va fi anunțat luni. Erdogan a anunţat miercuri că data alegerilor va fi menținută pentru 14 mai, așa cum a fost stabilită înainte de cutremurul devastator în care au murit peste 45.000 de oameni doar în Turcia.

Liderii celor şase partide de opoziţie s-au întâlnit joi pentru a se înţelege asupra unui candidat comun, aşteptat să fie Kemal Kilicdaroglu, liderul principalei formaţiuni de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP).

"Am ajuns la o înţelegere comună privind candidatul nostru prezidenţial comun pentru cel de-al 13-lea scrutin prezidenţial şi o foaie de parcurs pentru procesul de tranziţie", se menţionează în comunicat. În textul citat se mai menţionează că liderii vor discuta cu consiliile de conducere ale partidelor înainte de a se întâlni din nou luni "pentru a împărtăşi cu publicul declaraţia finală".

Potrivit relatărilor din media, liderii partidelor de opoziţie au exprimat în mare parte susţinere pentru candidatura lui Kilicdaroglu, dar există în continuare rezerve faţă de desemnarea sa în cadrul formaţiunii naţionaliste Partidul Bun (IYI), a lui Meral Aksener, al doilea cel mai mare partid din alianţă.

Sondajele de opinie au indicat că alianţa de opoziţie este bine plasată pentru a-i înfrunta pe Erdogan şi Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), la putere, în alegeri.

Guvernul lui Erdogan s-a confruntat cu critici majore pentru modul în care a gestionat răspunsul de urgenţă la cutremur, în contextul în care deja se aştepta ca preşedintele turc să se confrunte cu cea mai mare provocare electorală în cele două decenii la putere din cauza faptului că inflaţia galopantă a afectat standardul de viaţă.

Cu toate acestea, relatările privind neînţelegeri în cadrul alianţei de opoziţie au făcut să apară îndoieli privind capacitatea sa de a capitaliza erodarea lui Erdogan pe care au arătat-o sondajele de opinie, scrie Agerpres.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri