Oraşele din sudul Europei, învăluite în ceaţă şi fum toxic din cauza gazelor de eşapament şi a poluării

Data publicării:
smog-in-sarajevo-twitter
Sarajevo, învăluit în smog FOTO: Captură Twitter

Oraşele din sudul Europei se confruntă cu o creştere periculoasă a nivelului de fum în aer, aceasta fiind cauzată de perioadele lungi de vreme cu soare puternic, vânt puţin şi uscăciune a aerului, relatează BBC.

Interdicţii temporare au fost puse pentru maşinile diesel în mai multe oraşe mari din Italia, inclusiv în capitală, ca parte a unui efort mai mare de a reduce poluarea.

În Bosnia, protestatarii au ieşit în stradă purtând măşti de gaz şi cerând ca guvernul să ia măsuri în privinţa nivelului crescut de poluare a aerului. Activiştii de mediu spun că situaţia reprezintă o urgenţă.

Vehiculele diesel, interzise temporar în Roma, Milano, Torino şi Bologna

În Roma, maşinile diesel, dubele şi motocicletele au fost interzise în oraş în perioadele de vârf, în timp ce alte vehicule cu capacitate mare de poluare au fost interzise complet. Restricţiile, care vor rămâne în vigoare pe parcursul următoarelor trei zile vor afecta în jur de un milion de şoferi.

Cel puţin 9 din cele 13 districte din Roma monitorizează prezenţa unui tip special de praf, cunoscut sub numele de PM10, care s-a aflat la niveluri record, cu mult peste limita legală, transmite presa din peninsulă.

Activiştii de mediu se plâng, însă, că autorităţile locale de la Roma s-au mişcat mult prea încet în adoptarea de măsuri, iar situaţia s-a înrăutăţit foarte tare. În nord, unde poluarea aerului este, în general, şi mai mare, la Milano, Torino sau Bologna, administraţiile locale au luat decizii similare de interdicţie a vehiculelor diesel sau foarte poluante.

Limita permisă de PM 10 în Italia este de 50 de micrograme pe metru cub, iar, recent, această limită a fost depăşită cu mult, mai ales în nord unde staţiile de monitorizare din zona Bolognei au detectat un nivel de 125 micrograme pe metru cub, mai mult decât dublu.

O concentraţie crescută de particule de PM10 şi PM2.5 poate duce la probleme semnificative de sănătate pentru că aceste particule sunt suficient de mici pentru a intra adânc în plămâni. Cea mai mare sursă a acestor particule sunt emisiile de eşapament ale vehiculelor.

Proteste în Bosnia. Autorităţile îi trimit pe cetăţeni la munte să respire aer mai proaspăt

Între timp, în Bosnia, au loc proteste în mai multe oraşe şi orăşele din ţară. Miercuri, sute de oameni au ieşit în stradă purtând măşti de gaze şi aparate de respirate în oraşul Tuzla, din nordul ţării, solicitând autorităţilor să ia măsuri urgente pentru îmbunătăţirea calităţii aerului.

În capitala Sarajevo, oficiali guvernamentali s-au întâlnit de urgenţă pentru a discuta posibile măsuri împotriva poluării. În weekend, un „episod de urgenţă” a fost declarat împreună cu interdicţia de a călători cu maşina.

Cetăţenilor le-a fost, de asemenea, sugerat să meargă la munte, unde aerul este mai curat, iar pentru acest lucru au fost micşorate preţurile biletelor pentru telecabine. Sarajevo se numără printre oraşele cu cel mai mare nivel de poluare a aerului din ultimele zile, împreună cu capitalele Serbiei, Kosovo şi Macedoniei de Nord.

În Serbia, unde guvernul a avut o şedinţă de urgenţă, miercuri, cetăţenii au fost avertizaţi să rămâne în case şi să evite activităţile fizice, mai ales cei care suferă de afecţiuni precum astmul. Prim-ministra Serbiei, Ana Brnabic a dat vina pe maşinile diesel vechi pentru nivelul crescut de poluare.

Ea spune că mai multe măsuri pentru a reduce nivelul poluării vor fi luate, inclusiv interdicţii pentru circulaţia maşinilor poluante şi un program de plantare de copaci.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri