Organizația Mondială a Sănătății respinge teoria SUA: Nu avem nicio dovadă că virusul a plecat din laboratorul din Wuhan

Data actualizării: Data publicării:
razboi comercial sua china
Foto: Guliver/Gettyimages

Organizația Mondială a Sănătății (OMS)spune că guvernul Statelor Unite nu a furnizat nicio dovadă pentru a susține speculațiile oficialilor administrației Trump conform cărora Covid-19 își are originea într-un laborator din Wuhan. Afirmația vine după ce șeful diplomației americane Mike Pompeo a susținut că există "dovezi enorme" că originea noului coronavirus este un laborator din Wuhan. Este același lucru pe care l-a spus și Donald Trump săptămâna trecută.

Șeful diplomației americane nu a vrut să spună ce dovezi ar fi văzut, dar a precizat că în China sunt probleme din cauza unor laboratoare care nu respectă standardele de siguranță. A adăugat că din cauza eforturilor comuniștilor chinezi de a ascunde începuturile epidemiei, toată lumea a avut de suferit.

Mike Pompeo, secretarul de Stat al SUA: "Sunt dovezi enorme că de acolo a pornit. Este o cantitate semnificativă de dovezi că a pornit din acel laborator din Wuhan.

Partidul Comunist Chinez a avut ocazia să prevină calamitatea care a lovit lumea. Este o criză enormă provocată de faptul că Partidul Comunist Chinez a făcut ce face de obicei, a recurs la dezinformarea și mușamalizarea obișnuite regimurilor autoritare".

"Ca orice organizație bazată pe dovezi, am fi dispuși să primim orice informație care să demonstreze originea virusului", a spus Mike Ryan, director executiv al OMS, citat de theguardian.com.

"Dacă aceste date și dovezi sunt disponibile, atunci va fi de competența guvernului Statelor Unite să decidă dacă și când pot fi transmise, dar pentru OMS este dificil să funcționeze într-un vid de informații în această privință", a subliniat Ryan.

El a susținut că este important ca OMS să învețe din datele oamenilor de știință chinezi și să facă schimb de informații pentru a "găsi răspunsurile împreună", dar a avertizat împotriva politizării problemei. 

Săptămâna trecută, Sky News a raportat că OMS i s-a refuzat orice implicare în investigațiile din China privind originile virusului.

Surse de informații au declarat pentru The Guardian că nu există dovezi actuale care să sugereze că virusul provine dintr-un laborator de cercetare chinez. 

Rapoarte din Australia au sugerat că se crede că un "dosar" - oferit de administrația Trump pentru a sprijini teoria laboratorului - a fost compilat din rapoarte de știri.

Expertul principal al bolilor infecțioase din SUA, dr. Anthony Fauci, a spus că dovezile disponibile au fost "foarte, foarte puternic îndreptate spre faptul că acest virus nu ar fi putut fi manipulat artificial sau intenționat".

Dr. Maria Van Kerkhove, membru al comisiei tehnice a OMS privind Covid – 19, a subliniat în timpul informării de luni că "din toate dovezile văzute, acest virus este de origine naturală".

Atât Van Kerkhove, cât și Ryan au subliniat că este important să se descopere modul în care virusul a ajuns la oameni și ce animal a servit ca "gazdă intermediară" pe parcurs.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri