Organizaţiile umanitare cer ONU să intervină în Statele Unite pentru respectarea dreptului la avort

Data publicării:
Un steag cu sigla ONU este arborat în Olanda.
Organizaţiile umanitare cer ONU să intervină în Statele Unite pentru respectarea dreptului la avort. Foto: Profimedia Images

Aproape 200 de organizaţii umanitare cer ca ONU să intervină în Statele Unite pentru a opri "distrugerea dreptului la avort", se arată într-o scrisoare comună care va fi trimisă astăzi, scrie The Guardian.

Documentul precizează că de la revocarea dreptului constituţional la avort, în iune 2022, în jur de 22 de milioane de femei din SUA trăiesc acum în state unde avortul la cerere a fost fie interzis, fie a devenit inaccesibil.

Printre semnatari se numără organizaţii de prestigiu precum Amnesty International sau Human Rights Watch.

Restricțiile le împiedică pe femei "ia decizii legate de propriul lor corp" şi este un atac la "demnitatea şi egalitatea persoanelor care rămân însărcinate", se arată în scrisoare.

Semnatarii documentului spun că revocarea dreptului constituţional la avort contravine obligaţiilor internaţionale ale Statelor Unite ca membru ONU. Statele care fac parte din Organizaţia Naţiunilor Unite sunt obligate să respecte dreptul la viaţă, sănătate, intimitate şi siguranţă şi să prevină tratamentele inumane, crude şi degradante, se arată în scrisoare.

Semnatarii scrisorii spun că Naţiunile Unite au stabilit deja că interzicerea dreptului la avort poate cauza "suferinţă fizică şi mentală atât de severă în intensitate încât poate fi echivalată cu tortura".

Statutul Statelor Unite de lider pe scena mondială nu înseamnă că pot face excepţie de la aceste obligaţii, ci, din contră, le obligă să facă mai mult pentru a fi respectate, a declarat un reprezentant al organizaţiei Global Justice Center, care se numără printre semnatare.

"Statele Unite trebuie admonestate pe scena internaţională pentru felul în care îşi tratează femeile, fetele şi alte persoane care pot rămâne însărcinate - magnitudinea şi intensitatea violărilor drepturilor omului perpetuate de SUA împotriva propriei populaţii sunt greu de digerat în acest moment", a declarat Christine Ryan, membră a organizaţiei Global Justice Center.

"Este o ironie tragică faptul că guvernul SUA foloseşte limbajul drepturilor omului pentru a condamna abuzurile statale împotriva cetăţenilor altor ţări, fie că vorbim de Iran sau Belarus. Aceste norme trebuie aplicate şi acasă. Pentru mult prea mult timp SUA au reuşit să evite o examinare internaţională", a adăugat Ryan.

Semnatarii scrisorii le cer oficialilor ONU să notifice SUA în legătură cu violările drepturilor omului, să facă inspecţii în această ţară şi să ceară guvernului să îşi respecte obligaţiile internaţionale inerente unui stat membru ONU.

Organizaţiile umanitare amintesc că în trecut ONU a condamnat lipsa accesului la avort în ţări precum Irlanda sau El Salvador şi au cerut ca aceleaşi standarde să se aplice şi în cazul SUA.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri