Pacea înseamnă bani. Început de „isterie” imobiliară la granița dintre cele două Corei

Data actualizării: Data publicării:
coreea

Tratativele legate de un proces de pace în Peninsula Coreeană au declanșat o cursă imobiliară la granița demilitarizată (DMZ) dintre cele două Corei.

În ultimele două luni, cererea de terenuri în zona demilitarizată intercoreeană a crescut considerabil, iar experții în imobiliare se așteaptă la un aflux impresionant de investiții în DMZ, dacă Seulul și Phenianul vor ajunge la un acord de pace, transmite CNBC.

Kang Sung-wook, un dentist în vârstă de 37 de ani din orașul sud-coreean de frontieră Paju, a cumpărat deja opt loturi de pământ, în mai multe zone din proximitatea DMZ, de la jumătatea lunii martie încoace.

Cinci dintre loturi au fost achiziționate fără ca măcar Sung-wook să pună piciorul în locațiile alese, studiindu-le doar cu ajutorul Google Maps. Acesta a precizat că interesul imobiliar efectiv a explodat de la primul semn de îmbunătățire a relațiilor intercoreene.

„Am început să caut loturi de pământ încă de când s-a anunțat, în luna martie, posibilitatea unui summit SUA-Coreea de Nord. Mi-am dat seama că piața și-a luat voltă”, a declarat dentistul sud-coreean, citat de CNBC.

Investiția sa de-a lungul frontierei intercoreene se ridică la suma de  2,8 milioane de dolari și însumează 20 de hectare.

Dacă un acord de pace va fi implementat și dacă, mai mult, se va ajunge la reunificarea celor două Corei, iar terenurile fostei frontiere vor deveni un veritabil Eldorado pe piața imobiliară, cea mai mare bătaie de cap pe care o o vor avea dezvoltatorii va fi legată de terenurile înțesate de mine antipersonal și antitanc.

La ora actuală, mai mult de 1 milion de mine de teren sunt împrăștiate de-a lungul graniței intercoreene, pe partea Nordului, spune un expert sud-coreean în operațiuni de minare, Jeong In-cheol.

Datele privind Paju, poarta de acces a trupelor ONU spre satul de armistițiu Panmunjom, arată că tranzacțiile cu terenuri s-au dublat în martie, până 4.628 de tranzacții, devansând coeficientul imobiliar din celebrul district rezidențial Gangnam din Seul, care a înregistrat doar o creștere de 9% în aceeși perioadă.

În ceea ce privește prețurile, de pildă, în Jangdan-myeon, una dintre diviziunile administrative ale orașului Paju, acestea au crescut într-o lună cu 17%.

Această efervescență nu vizează doar granița Sud-Nord, ci și frontiera dintre Coreea de Nord și China. În orașul chinez de graniță Dandong, dezvoltatorii și-au calibrat și ei prețurile în perspectiva unui scenariu de pace și reunificare în Peninsula Coreeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri