Panică în SUA după un atac cibernetic. Americanii golesc benzinăriile cu butoiul sau cu punga

Data actualizării: Data publicării:
o femei transporta benzina cu punga
Americanii golesc benzinăriile cu butoiul sau cu punga. FOTO: Captură Digi24

Americanii se tem că vor rămâne fără benzină și motorină, după un atac cibernetic la cea mai mare conductă care alimentează Coasta de Est a Statelor Unite. În ciuda apelurilor la calm, la benzinării s-au format cozi lungi, iar oamenii ajung să cumpere combustibil cu butoiul sau cu punga.

Benzina ajunge să se termine într-adevăr repede, în condițiile în care clienții cumpără mai mult decât le-ar trebui. Umplu portbagajele cu butoaie și canistre, iar unii iau benzina în pungă. Între timp, compania care operează conducta a repornit treptat operațiunile, dar va mai dura câteva zile până la revenirea la normal.

Jennifer Granholm, secretarul energiei din SUA: "Vreau să subliniez că, așa cum nu a existat un motiv pentru a face stocuri de hârtie igienică la începutul pandemiei, așa nici acum nu este nevoie să faceți stocuri de benzină".  

"Cum nu sunt probleme? Uite cum tipul ăsta cumpără vreo zece rezervoare", spune o femeie.  

"Aia e o sticlă de apă!
O sticlă de apă!
Vai de capul meu, a mai scos una!
Omul ăsta a pus benzină în sticla aia de apă!", vorbesc oamenii.

Cherie Thomas, manager de benzinărie: "Abia acum am primit un transport. Am primit 900 de litri care se vor termina într-o oră. "Toată lumea a înnebunit. Oamenii cred că e penurie de combustibil și nu este. Parcă au înnebunit!"

"Știam eu că trebuia să fi făcut plinul acum o săptămână. Am întârziat și acum a început toată chestia asta și parcă se repetă nebunia cu hârtia igienică. N-am mai văzut așa ceva!", afirmă o femeie.

La sfârșitul săptămânii trecute, un atac cibernetic de tip ransomware a paralizat cea mai mare conductă de combustibil din America de Nord, reducând la aproape jumătate livrările de benzină și motorină pentru coasta de est a SUA. Benzinăriile din mai multe state au rămas fără combustibil, după ce oamenii au început să-și facă stocuri de benzină și motorină.

Hackerii care au intrat în sistemul informatic al companiei au cerut 2 milioane de dolari pe loc pentru a debloca sistemul informatic sau 4 milioane dacă plata este efectuată mai târziu.

FBI a i-a identificat oficial pe cei din spatele atacului cibernetic: DarkSide, un grup de hackeri relativ nou, care ar acționa din Europa de Est, posibil din Rusia. Aceștia își cultivă o imagine de tip Robin Hood: susțin că fură doar de la corporații și că donează o parte din câștigurile obținute.

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri