Foto Papa Francisc a ajuns la Budapesta pentru o vizită de trei zile în Ungaria. Suveranul Pontif se va întâlni cu Viktor Orban

Data publicării:
profimedia-0772511165
Papa Francisc a ajuns în Ungaria. Foto: Profimedia Images

Papa Francisc a sosit vineri dimineaţa în Ungaria pentru o vizită de trei zile pe parcursul căreia are prevăzute, între altele, convorbiri cu premierul Viktor Orban şi care are loc în umbra războiului din Ucraina, precum şi a dezbaterilor cu privire la migraţie, informează AFP, potrivit Agerpres.

Papa Francisc a ajuns în Ungaria. Foto: Profimedia Images
Papa Francisc a ajuns în Ungaria. Foto: Profimedia Images

Suveranul pontif în vârstă de 86 de ani va petrece toate cele trei zile la Budapesta, din cauza sănătăţii sale fragile. Vizita sa în Ungaria, a doua după cea din septembrie 2021, vine la o lună după ce a fost spitalizat din cauza unei bronşite.

În septembrie 2021, escala sa în capitala ungară a durat doar şapte ore şi papa a promis că va reveni în această ţară a Europei centrale cu 9,7 milioane de locuitori, dintre care aproape 40% catolici.

Papa Francisc, pe numele său Jorge Bergoglio şi născut în Argentina, urma să fie primit la palatul prezidenţial de preşedinta ungară Katalin Novak, care a mărturisit presei că a învăţat spaniola pentru a putea discuta cu înaltul oaspete.

Ulterior, papa are prevăzute convorbiri cu premierul Viktor Orban, cu care împărtăşeşte o serie de viziuni comune, în special cu privire la familie.

În schimb, Orban îşi justifică politica antimigranţi frecvent criticată prin promovarea unei „civilizaţii creştine”, slăbite de deceniile de comunism, în timp ce papa, apărător fervent al drepturilor refugiaţilor, pledează pentru primirea şi repartizarea corectă a acestora în UE.

Conştient de acest joc diplomatic delicat, Francisc a insistat să se prezinte ca „prieten şi frate al tuturor”, iar autorităţile au pus accentul pe caracterul spiritual al vizitei, asigurând că nu este vorba de un „eveniment politic”.

Un discurs foarte aşteptat pe care papa îl va susţine la Budapesta în faţa liderilor ţării şi a corpului diplomatic va prilejui probabil reluarea apelurilor sale la pace în Ucraina, conflict ce urmează să se impună ca temă majoră a vizitei.

Dacă papa Francisc a condamnat „agresiunea” asupra Ucrainei „martirizate”, Viktor Orban este preocupat să menţină legăturile cu Moscova şi a evitat să-l critice pe preşedintele rus Vladimir Putin, refuzând totodată să trimită arme Kievului, aminteşte AFP.

Vineri după-amiaza suveranul pontif se va întâlni cu reprezentanţi ai clerului ungar la bazilica Sf. Ştefan, în faţa căreia au fost instalate ecrane uriaşe şi scaune.

În oraşul de pe Dunăre cu 1,7 milioane de locuitori a fost desfăşurat de altfel un important dispozitiv de securitate cu prilejul vizitei papale.

„Este minunat că papa se întoarce în Ungaria atât de curând după ultima sa vizită”, a declarat pentru AFP Annamaria Szentesi, o unguroaică de 32 de ani. „Sper că mesajul său principal va fi cel de pace în lume, cuvintele sale au multă putere”, a adăugat ea.

Papa Francisc se va întâlni totodată în cursul acestei vizite - cea de-a 41-a deplasare internaţională de când a fost ales - cu săraci, tineri, reprezentanţi ai sectorului universitar şi cultural, iar duminică va oficia o slujbă în aer liber.

În pofida vârstei înaintate şi a durerilor de genunchi care îl obligă să se deplaseze ajutat de baston sau în fotoliul cu rotile, capul Bisericii romano-catolice continuă să călătorească. Papa Francisc este al doilea papă care vizitează Ungaria, după Papa Ioan Paul al II-lea, în 1991 şi 1996.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri