Papa Francisc respinge demisia cardinalului german Reinhard Marx, înaintată în urma „catastrofei provocate de abuzurile sexuale”

Data publicării:
Reinhard Marx
Arhiepiscopul de München Reinhard Marx. Foto: Profimedia

Papa Francisc a respins demisia cardinalului german Reinhard Marx, care s-a oferit să demisioneze din funcția de Arhiepiscop de München, spunând că poartă o parte din „responsabilitatea pentru catastrofa provocată de abuzurile sexuale” a oficialilor bisericii.

Unul dintre cei mai influenţi arhiepiscopi din Germania, Reinhard Marx i-a trimis o scrisoare papei Francisc publicată la începutul acestei luni, în care recunoaştea ''un eşec'' al Bisericii Catolice în problema ''catastrofei abuzurilor sexuale'' din cadrul instituţiei.

''În ceea ce mă priveşte, este esenţial să împart responsabilitatea pentru catastrofa abuzurilor sexuale comise de oficiali ai bisericii în decursul ultimilor decenii'', a precizat acesta în scrisoarea destinată papei, în care denunţă totodată ''un eşec instituţional sau sistemic'', în acest scandal amplu care pătează totodată şi onoarea bisericii catolice germane.

Cu toate acestea, papa a respins această demisie într-o scrisoare publicată de joi de Vatican.

Cererea de demisie a lui Rheinhard Marx a survenit după ce papa Francisc a dispus la sfârşitul lunii mai o anchetă asupra modului cum sunt gestionate cazurile de agresiune sexuală în rândul minorilor în dioceza din Koln, cea mai mare din Germania, care se confruntă cu o criză gravă de mai multe luni, scrie Agerpres.

Arhiepiscopul de Munchen şi de Freisig a refuzat luna trecută cea mai înaltă distincţie germană, Crucea federală de merit, pe care a dorit să i-o înmâneze preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri