Paradă cu rachete balistice și zeci de mii de soldați la Phenian, în ajunul Jocurilor Olimpice

Data actualizării: Data publicării:
nk

Coreea de Nord intenţionează să expună zeci de rachete balistice în cadrul unei parade care va avea loc pe 8 februarie, cu o zi înainte de începerea Jocurilor Olimpice de Iarnă scrie CNN, citând două surse diplomatice, transmite News.ro.

2018013101598_0
Foto: The Chosunilbo

Această expunere ar fi o încercare „de a speria americanii”, spune una dintre surse. Parada va include zeci de rachete intercontinentale Hwasong-15 pe care nord-coreenii le-au testat pentru prima oară la sfârşitul lui noiembrie 2017, spun sursele.

Nici un nou test cu rachete în viitorul apropiat nu este exclus pentru a trimite un mesaj puternic forţelor americane care fac exerciţii militare în zonă.

Participarea Coreei de Nord la Jocurile Olimpice de Iarnă, care vor avea loc în Coreea de Sud a fost considerată un progres semnificativ care ar putea detensiona situaţia dintre cele două ţări. Cu toate acestea, procesul nu a mers conform aşteptărilor.

Luni, Coreea de Nord a anulat un eveniment cultural comun cu Coreea de Sud iar sursele spun că şi alte evenimente programate ar putea fi anulate. Ştirea vine după ce Donald Trump, în discursul său despre Starea Naţiunii, l-a criticat pe liderul nord-oreean Kim Jong-un pentru încălcarea drepturilor omului şi constanta preocupare pentru armele nucleare şi rachete balistice.

Mass media internaţională nu va avea acces la paradă, au declarat sursele.

O sursă guvernamentală de la Seul a declarat cotidianului The Chosunilbo că „aproximativ 30.000 de persoane au participat la pregătirile de duminică (28 ianuarie - n.r.)”.

„Este posibil că 50.000 de soldați și civili să fie mobilizați pentru parada de pe 8 februarie”. 

The Chosunilbo a publicat și două imagini din satelit care surprind pregătirile pentru parada militară.

Coreea de Nord, care celebrează deseori prin parade militare tot felul de date aniversare, intenţionează să sărbătorească la 8 februarie 70 de ani de la înfiinţarea armatei sale.

La 15 aprilie 2017, liderul nord-coreean Kim Jong-Un a prezidat o demonstraţie spectaculoasă a armamentului ţării sale, între care ceea ce arăta ca o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), pentru a sărbători împlinirea a 105 ani de la naşterea fondatorului Republicii Populare Democrate Coreene (RPDC), Kim Ir-sen, bunicul actualului lider.

Kim Jong-Un a evocat planul de celebrare a 70 de ani de la înfiinţarea armatei în acest an în discursul de Anul Nou, chemând armata „să organizeze exerciţii de luptă ca şi cum ar fi bătălii reale”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri