Foto Paradisul deținuților, în cea mai mare închisoare din Filipine. Își pot cumpăra orice, de la arme și droguri la cai și pitoni

Data actualizării: Data publicării:
detinuti la masa in filipine
Paradisul deținuților, în cea mai mare închisoare din Filipine. Își pot cumpăra orice, de la arme și droguri la cai și pitoni. Foto: Profimedia

Când autoritățile au percheziţionat ultima dată cea mai mare închisoare din Filipine, au găsit atât lucruri mortale, cât și obiecte bizare. Zeci de mii de bunuri de contrabandă au fost identificate în închisoarea New Bilibid, inclusiv arme letale, alcool, droguri și jocuri de noroc. În complexul închisorii au fost găsite și o menajerie de cai, cocoși de luptă și pitoni, relatează The Guardian.

Inspecția a fost efectuată după uciderea jurnalistului Percival Mabasa, despre care poliția bănuia că a fost ucis la ordinul șefului închisorii, Gerald Bantag.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Bantag a negat orice implicare și nimeni nu a fost inculpat, dar gravitatea acuzațiilor a adus, totuși, conducerea închisorilor din țară în centrul atenției.

În Filipine, închisorile sunt de multă vreme considerate corupte. Luna trecută, patru bărbați japonezi au fost arestați pentru că ar fi orchestrat o serie de escrocherii și jafuri în țara lor de origine, din interiorul unui centru de detenție pentru imigranți filipinez. La o inspecție ulterioară a unității au fost găsite telefoane, laptopuri, routere și bani cash.

Percheziții anterioare în închisori au scos la iveală diferitele avantaje de care se bucurau cei bogați – vile de lux, jacuzzi, televizoare, baruri, jucării sexuale și droguri erau disponibile pentru unii deținuți. S-a descoperit că un șef al crimei organizate a construit un studio de muzică în interiorul vilei sale din închisoarea New Bilibid, unde a înregistrat cântece de dragoste. A lansat chiar și un album care s-a vândut în 15.000 de exemplare.

New Bilibid, una dintre cele mai mari închisori din lume, duce lipsă de resurse umane și este supraaglomera. Închisoarea găzduiește 29.000 de deținuți, deși are o capacitate de doar 6.000, spune Raymund Narag, profesor de criminologie și justiție penală la Universitatea Southern Illinois.

De aici apar toate problemele. Într-o celulă bună pentru, să zicem, 10 persoane, sunt 100 de deținuți și doar un gardian”, explică el.

Pentru a preveni izbucnirea tulburărilor, ofițerii penitenciarului și deținuții își dezvoltă propriile structuri pentru a gestiona viața de zi cu zi. În închisoare există o ierarhie a deținuților, care își asumă diferite roluri și poziții.

Funcțiile de bază – chiar și asigurarea cheilor – sunt delegate deținuților.

„Ei sunt cei care numără deținuții, ei sunt cei care mențin curățenia celulei”, spune Narag, care a petrecut mai bine de șase ani în închisoare înainte ca o instanță să descopere că a fost acuzat pe nedrept. De atunci a devenit expert în reforma penitenciarelor.

Deținuților li se permite, de asemenea, să primească resurse din exterior, cum ar fi medicamente, alimente sau haine, și bani în numerar - aproximativ 40 de dolari SUA de la fiecare vizitator, ceea ce înseamnă că există și o rețea de comerț în întreaga închisoare, spune Narag.

„Dacă erai cizmar afară, poți repara încălțăminte pentru gardieni sau deținuți și vizitatorii lor. Poți câștiga bani din asta și îi poți trimite acasă pentru a-ți întreține familia”, a spus el.

Un astfel de sistem are unele beneficii, inclusiv reducerea riscului de instituționalizare și recidivă, spune Narag, dar estompează și granițele din închisoare. Personalul devine dependent de deținuți pentru structurile lor de conducere și unii chiar devin membri ai bandelor. Din moment ce deținuții sunt capabili să facă bani înăuntru, gardienii pot fi ușor mituiți pentru favoruri, inclusiv obiecte interzise, cum ar fi telefoanele, sau chiar accesul în camere cu aer condiționat.

„Dacă ești bogat afară, vei fi foarte bogat și în interior”, spune Narag.

Pentru marea majoritate a deținuților, însă, condițiile sunt mizerabile. În 2019, un oficial medical de la spitalul închisorii New Bilibid a declarat că aproximativ 5.200 de deținuți mor anual din cauza supraaglomerării, bolilor și violenței.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri