Parchetul din Rusia a dispus "controale stricte" la companiile străine care părăsesc ţara și a amenințat cu urmărirea penală

Data actualizării: Data publicării:
procurorul general al rusiei igor krasnov la o conferinta de presa
Procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov. FOTO: Profimedia Images

Parchetul Rusiei a dispus vineri un "control strict" la firmele străine care au anunţat că își suspendă activitatea în această ţară după invazia Ucrainei.

"Procurorii vor stabili un control strict în ce priveşte respectarea legislaţiei muncii, a condiţiilor din contractele de muncă, a plăţii salariilor, a executării obligaţiilor contractuale faţă de contractanţi şi faţă de Federaţia Rusă", a anunţat procurorul general într-un comunicat, scrie Agerpres.

Acesta a spus că va fi "reprimată cu fermitate" orice tentativă a companiilor care părăsesc Rusia "de a nu îşi respecta în mod unilateral obligaţiile", şi a amenințat cu urmărirea penală a firmelor care vor începe proceduri de intrare "fictivă sau premeditată" în faliment.

În urma invaziei ruse în Ucraina, numeroase companii străine - printre care Coca-Cola, H&M, McDonald's, Ikea, Shell sau BP - au anunţat că îşi suspendă sau opresc activităţile în Rusia.

Fără a pronunţa cuvântul "naţionalizare", preşedintele Vladimir Putin s-a declarat joi în favoarea numirii unor administratori "externi" în fruntea companiilor străine care părăsesc Rusia, "pentru a le transfera către cei care vor să le facă să funcţioneze".

Citește și: Mesajul unui oligarh rus pentru Putin: „Naționalizarea ne va da cu 100 de ani în urmă”, în vremurile Revoluției bolșevice

Sute de mii de locuri de muncă sunt ameninţate, în timp ce sancţiunile occidentale care lovesc sistemul financiar şi industria riscă să arunce Rusia într-o criză economică profundă. Ele au provocat deja o cădere a rublei şi o accelerare suplimentară a inflaţiei. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri