Parlamentarii canadieni au votat în unanimitate interzicerea „terapiei de conversie” în cazul comunității LGBTQ

Data publicării:
steagul curcubeu in timpuk paradei gay la budapesta
Termenul „terapie de conversie” face referire la orice formă de tratament sau psihoterapie care are ca scop schimbarea orientării sexuale sau suprimarea identității de gen a unei persoane Sursă foto: Profimedia Images

Camera Comunelor din Canada a votat în unanimitate interzicerea așa-numitei terapii de conversie pentru persoanele care fac parte din comunitatea LGBTQ, notează BBC News

Noile prevederi ar face ilegal ca un copil să fie supus acestei practici sau ca o persoană să participe la astfel de ședințe de terapie fără să vrea. Deputații liberali ai partidului din care face parte premierul canadian Justin Trudeau, citați de Reuters, au declarat că terapia urmărește să schimbe orientarea sexuală sau identitatea de gen a unei persoane. Totodată, acesta a fost condamnată de profesioniștii medicali. 

Proiectul de lege trebuie acum aprobat de camera superioară a parlamentului, care este Senat. Camera a adoptat o versiune anterioară a proiectului de lege în luna iunie, dar alegerile anticipate au blocat finalizarea demersului.

Termenul „terapie de conversie” face referire la orice formă de tratament sau psihoterapie care are ca scop schimbarea orientării sexuale sau suprimarea identității de gen a unei persoane. Metodele aplicate în acest sens variază de la discuții propriu-zise până la terapii cu șocuri electrice și hipnoză și post – toate acestea menite fiind să schimbe identitatea de gen a unui individ.

American Medical Association a condamnat practicile amintite. Reprezentanții asociației americane au spus că terapiile în cauză sunt „dăunătoare și ineficiente”, mai subliniază Reuters.

Ministrul Turismului, Randy Boissonnault, care este și consilier special al premierului Trudeau pe probleme legate de comunitatea LGBTQ, a declarat că „nimeni nu poate fi de acord cu tortura”.

„Este o zi grozavă pentru supraviețuitorii practicilor de tortură. Acum îi asigur că nimeni altcineva nu va mai trece prin ceea ce au trecut ei”, a mai spus Boissonnault.

Mai mulți parlamentari conservatori și-au exprimat îngrijorarea că formularea proiectului de lege ar putea incrimina conversațiile private despre sexualitate sau identitatea de gen între copii și profesori, lideri religioși sau profesioniști din domeniul sănătății mintale. Însă ministrul federal al Justiției, David Lametti, a spus că aceste obiecții sunt nefondate.

Terapiile de conversie sunt utilizate și în cazul în care o persoană homosexuală vrea să devină heterosexuală. Specialiștii resping astfel de metode pentru „tratarea” persoanelor care își doresc să-și schimbe identitatea de gen. Experții de la American Medical Association, citați de Global News, consideră însă că demersurile de acest tip reprezintă o „amenințare gravă la adresa sănătății și drepturilor” persoanelor tratate.

În anul 2014, Colegiul Medicilor din Germania a spus că „terapiile de conversie care pretind că ar putea transforma homosexualitatea într-un comportament heterosexual ar trebui respinse”.

Societatea Germană de Psihiatrie și Psihoterapie, Psihosomatică și Neurologie (DGPPN) a susținut poziția Colegiului Medicilor. De altfel, prima țară europeană care a interzis terapia de conversie a fost Malta, în anul 2015, în timp ce ân Franţa, numeroase voci cer o lege care să interzică aceste terapii controversate, iar la Londra, guvernul lui Boris Johnson şi-a exprimat recent hotărârea de a pune capăt acestor practici.

În SUA, nu este interzisă prin lege terapia prin conversie, însă în unele state, cum ar fi California, Colorado, New York, Washington şi Utah, ea a fost interzisă într-o oarecare măsură.

Citește și: Noua Zeelandă interzice prin lege terapia de conversie LGBT. Practica se pedepsește acum cu până la 5 ani de închisoare

Editor : M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri