Parlamentarii din Peru și-au pierdut imunitatea în fața anchetelor anticorupție

Data publicării:
congresul din peru
Președintele interimar al Peru a promulgat o lege prin care membrii congresului rămân fără imunitate în fața anchetelor penale. Foto: Beto Baron/ Getty Images

Legislatorii din Peru nu se vor mai bucura de imunitate, după ce a fost promulgată o lege în acest sens, vineri, de preşedintele interimar Francisco Sagasti, relatează dpa.

Promulgarea legii vine după ce, joi, Congresul peruvian a adoptat o reformă constituţională, cu o majoritate largă, transmite Agerpres.

"Salut decizia de ieri a plenarei Congresului de a elimina imunitatea parlamentară", a scris Sagasti pe Twitter. "Este o reformă constituţională foarte importantă", a subliniat şeful statului.

Fostul preşedinte al Perului, Martin Vizcarra, a fost demis la sfârşitul anului trecut, în urma unui vot de neîncredere al legislativului, după ce a fost acuzat de luare de mită în valoare de 2,3 milioane de soli (628.000 dolari) de la o companie de construcţii, în timp ce era guvernatorul regiunii Moquegua între 2011 şi 2014. El a respins aceste acuzații.

Vizcarra a avut mai multe conflicte cu parlamentul de-a lungul mandatului, acuzându-i pe deputaţi că încearcă să-i submineze campania anticorupţie.

Circa jumătate dintre cei 130 de membri ai parlamentului unicameral al ţării sunt anchetaţi pentru diverse fapte.

"În timpul mandatului meu de membru al legislativului m-am dedicat în mod special eliminării imunităţii parlamentare, pentru că a devenit un mecanism de a-i proteja pe infractori şi de a le permite unor politicieni corupţi să-şi asigure impunitatea", a amintit pe Twitter Sagasti, care este al patrulea preşedinte al statului sud-american în trei ani.

În aprilie a.c.în ţară sunt prevăzute alegeri prezidenţiale şi legislative.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri