Parlamentul European va adopta un raport prin care cere interzicerea „pașapoartelor de aur” pentru oligarhii ruși

Data actualizării: Data publicării:
Pașapoarte pe un steag al UE
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Parlamentul European urmează să aprobe, miercuri, un raport prin care instituțiile UE sunt îndemnate să interzică schemele cu așa-zisele „pașapoarte de aur” până în 2025 și să oprească imediat emiterea de vize și pașapoarte pentru oligarhi ruși, relatează Reuters.

Decizia vine în condițiile în care agresiunea rusească în Ucraina a declanșat un val de sancțiuni de o severitate fără precedent la nivel global, țintele fiind un număr de persoane bogate și puternice aflate în anturajul dictatorului rus, Vladimir Putin.

Așa-zisa industrie a pașapoartelor de aur, care între 2011 și 2019 a generat investiții în țările UE de peste 20 de miliarde de euro, este, în prezent, complet nereglementată în UE, în ciuda faptului că multe țări efectuează astfel de scheme de ani de zile.

State UE precum Malta și Cipru au făcut profituri uriașe cu schemele lor de acordare de pașapoarte pentru afaceriști corupți sau persoane cu probleme judiciare.

Europarlamentarii susțin în acest raport că oprirea acestor scheme ar putea să aibă un impact economic semnificativ în unele țări. Prin urmare, ei au propus eliminarea treptată a acestora și reguli mai dure pentru obținerea dreptului de reședință, inclusiv prin verificarea mai riguroasă a aplicanților.

Companiile care dezvoltă și promovează astfel de programe vor trebui să respecte reguli mai stricte. Raportul, susținut de o majoritate a europarlamentarilor, va propune taxarea schemelor respective.

În același timp, un amendament propus după invazia rusească a Ucrainei prevede oprirea imediată a vânzării de vize și drepturi de reședință rușilor, unii dintre cei mai mari beneficiari ai acestor scheme.

Totuși, comisarul pentru justiție, Didier Reynders, spune că executivul european nu este de acord că e nevoie de noi reguli pentru aceste scheme în condițiile în care deja acționează în mod legal pentru oprirea schemelor existente în Malta, Cipru și Bulgaria.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri