Parlamentul finlandez a aprobat cu o majoritate covârșitoare cererea de aderare la NATO

Data publicării:
POLITICS - FINLAND - NATO, Helsinki, Finland - 17 May 2022
Vot covârșitor în parlamentul finlandez pentru aderarea la NATO. Foto: Profimedia Images

Parlamentul finlandez a aprobat cu o majoritate covârșitoare propunerea de a solicita aderarea la Alianța Nord-Atlantică Propunerea a fost adoptată cu 188 de voturi pentru și 8 împotrivă.

Finlanda urmează să semneze o cerere oficială și să o depună la sediul NATO în zilele următoare, împreună cu Suedia. Ministrul de Externe al Suediei, Ann Linde, a semnat marți dimineața o cerere prin care declară că țara dorește aderarea la NATO.

Joi, președintele finlandez, Sauli Niinisto, și prim-ministrul Suediei, Magdelena Andersson, se vor întâlni, la Casa Albă, cu președintele SUA, Joe Biden, pentru a discuta despre aderarea celor două țări la NATO.

Prim-ministrul Suediei Magdalena Andersson a declarat luni că țara ar trebui să se alăture NATO împreună cu Finlanda vecină pentru a „a asigura siguranța poporului suedez”.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că intrarea celor două țări nordice în NATO nu va crea o amenințare la adresa Rusiei, dar extinderea militară în teritoriu „va provoca cu siguranță răspunsul nostru”.

Și ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat marți că aderarea Finlandei și Suediei la NATO nu creează probabil „o mare diferență", deoarece cele două țări participă de mult timp la exercițiile militare ale alianței.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri