Parlamentul portughez a legalizat eutanasia

Data publicării:
Euthanasia, conceptual image
Parlamentul portughez legalizează eutanasia. Foto: Profimedia

După o luptă lungă, parlamentul portughez a aprobat vineri legalizarea eutanasiei în cazul persoanelor cu boli grave, incurabile, care vor să-și pună capăt suferințelor, relatează The Guardian. Măsura, respinsă anterior de președintele conservator Marcelo Rebelo de Sousa, a divizat țara profund catolică.

Legea prevede că persoanele cu vârsta peste 18 ani vor avea voie să solicite moartea asistată medical dacă sunt bolnave în stadiu terminal și suferă de suferințe intolerabile, cu excepția cazului în care se consideră că nu sunt apți din punct de vedere mental pentru a lua o astfel de decizie. Legea se va aplica numai cetățenilor și rezidenților legali și nu se va extinde și asupra străinilor care vin în țară pentru a solicita moartea asistată.

Proiectul de lege privind eutanasia a fost aprobat de parlament de patru ori în ultimii trei ani, dar a fost trimis înapoi de fiecare dată pentru o revizuire constituțională din cauza opoziției președintelui. Versiunea definitivă a legii a fost adoptată vineri cu sprijinul socialiştilor la guvernare, care deţin majoritatea absolută în cameră. „Confirmăm o lege care a fost deja aprobată de mai multe ori de o majoritate uriașă”, a spus deputata socialistă Isabel Moreira, un susținător al legalizării eutanasiei.

Președintele are la dispoziție o săptămână pentru a promulga noua lege, care ar putea intra în vigoare până în toamnă, a declarat presa portugheză. „Am ajuns în sfârșit la finalul unei lupte lungi”, a declarat Moreira pentru AFP la începutul acestei săptămâni.

Președintele Rebelo de Sousa a respins proiectele de lege anterioare din cauza „conceptelor excesiv de nedefinite” și mai târziu a spus că limbajul folosit pentru a descrie condițiile pentru moartea asistată medical au continuat să fie contradictorii și necesitau clarificări.

Noua versiune a legii prevede că eutanasia este autorizată numai în cazurile în care „sinuciderea asistată medical este imposibilă din cauza unei dizabilități fizice a pacientului”. Rebelo de Sousa le-a cerut parlamentarilor să precizeze cine stabilește dacă un pacient este incapabil fizic de moarte asistată, dar parlamentarii au refuzat de această dată să modifice textul.

Întrebările ridicate de președinte pot fi abordate prin decrete de punere în aplicare, a spus Catarina Martins, liderul de extremă stângă. Însuși Rebelo de Sousa a spus că aprobarea legii „nu a fost o mare dramă” și nu a dat naștere la „probleme constituționale”.

Dar dezbaterea privind legalizarea eutanasiei este departe de a fi încheiată în Portugalia. „Adoptarea acestei legi a fost relativ rapidă în comparație cu alte țări mari”, a spus Paulo Santos, membru al grupului pro-eutanasie „Right To Die With Dignity” (Dreptul de a muri cu demnitate). El a avertizat că un număr mare de medici ar putea avea obiecții morale față de efectuarea eutanasiei, așa cum făcuseră cu privire la avorturi în 2007. „Există șanse mari ca eutanasia să ducă la o rezistență și mai puternică”, a spus el pentru AFP.

La rândul lor, cei care critică decizia de a legaliza moartea asistată medical regretă că problema nu a fost supusă unui referendum și speră că deputații din opoziție vor cere din nou Curții Constituționale să examineze proiectul de lege.

Eutanasia și sinuciderea asistată sunt permise doar în câteva țări, inclusiv în țările Benelux și în Spania.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...