Partidul de guvernare din Japonia vrea mai multe femei la ședințe, dar să nu vorbească

Data publicării:
sedinta barbat in picioare la masa in fata a doua femei care stau jos
Partidul de guvernământ din Japonia vrea ca femeile să participe la ședințe importante, dar să nu vorbească. Foto: Getty Images

După un scandal de sexism declanșat de șeful Comitetului Olimpic de la Tokyo, care a spus că femeile vorbesc prea mult la ședințe, partidul de guvernământ al Japoniei vrea ca la ședințele importante să participe femei, dar cu o condiție – să nu vorbească, transmite Reuters.

Partidul Liberal Democrat, aflat la guvernare în Japonia, a propus un nou plan care permite cinci femei din legislativ să se alăture, ca observatori, la ședințele importante ale partidului.

Toshihiro Nikai, secretarul general al partidului, în vârstă de 82 de ani, a spus, marți, că a auzit criticile privind predominanța bărbaților în consiliul partidului, însă a adăugat că membrii conducerii sunt aleși.

Însă este important ca femeile care fac parte din partid să “se uite” la procesul de luare a deciziilor, a spus acesta.

„Este important să înțelegi pe deplin ce fel de discuții au loc. Privește, despre asta este vorba”, a spus Nikai, marți, într-o conferință de presă.

Acele femei observator nu pot vorbi în timpul ședințelor, însă pot trimite opinii separate la biroul secretariatului, a relatat ziarul Nikkei.

Yoshiro Mori, șeful comitetului organizatoric al Olimpiadei de la Tokyo 2020, și-a dat demisia săptămâna trecută, după comentarii peiorative la adresa femeilor care vorbesc prea mult la ședințe și astfel le lungesc au declanșat o reacție adversă pe plan intern dar și extern.

Remarcile fostului prim-ministru în vârstă de 83 de ani sunt unul dintre exemplele care arată cât de înrădăcinat este sexismul în societatea japoneză.

Japonia este pe locul 121 din 153 de state pe Indexul Inechității Globale de Gen din 2020, elaborat de Forumul Economic Mondial – cea mai mare inechitate printre țările dezvoltate – având un scor scăzut la participarea economică a femeilor și a împuternicirii politice.

În această săptămână, un grup de legiuitoare de la Partidul Liberal Democrat i-au cerut lui Nikai să mărească rata de femei care ocupă posturi cheie în formațiunea politică.

Însă a solicita femeilor observator să nu vorbească la ședințe a atras critici că partidul a pierdut legătura cu realitatea.

Legiuitorii din opoziție au batjocorit acțiunea partidului ca fiind “o excursie”, în vreme ce utilizatorii de pe Twitter spun că viziunea masculină a partidului nu s-a schimbat de la controversa Mori.

“Oamenii vor pune femeile pe aceste poziții doar ca un fel de exercițiu de PR”, a declarat Belinda Wheaton, sociolog cultural la Universitatea Waikato din Noua Zeelandă.

“Cred că este timpul să punem întrebări de ce credem că bărbații de peste 70 sau 80 de ani pot să îndeplinească aceste roluri mai bine ca un bărbat de 40-50 de ani, sau o femeie”, a precizat Wheaton.

Comentarii din partea șefului unui grup de lobby puternic din Japonia, care a spus că plafonul de sticlă al Japoniei e “parțial din vina femeilor”.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri