Partidul premierului suedez va decide până pe 24 mai dacă susţine aderarea la NATO

Data publicării:
Magdalena Andersson suedia parlament
Foto: Profimedia Images

Social-democraţii aflaţi la guvernare în Suedia au anunţat vineri că au în vedere să ajungă până pe 24 mai la o decizie privind o eventuală cerere de aderare a ţării lor la NATO, relatează AFP.

„Avem în prezent în interiorul partidului nostru un dialog privind politica de securitate (...) Acest dialog ar urma să se încheie până pe 12 mai şi apoi vom începe procesul nostru de luare a deciziei'', a transmis într-o declaraţie scrisă secretarul general al formaţiunii, Tobias Baudin.

Hotărârea definitivă va fi luată la următoarea reuniune a conducerii partidului, prevăzută pentru 24 mai, a adăugat el.

Social-democraţii suedezi, conduşi în prezent de premierul Magdalena Andersson, au fost de-a lungul vremii adversari ai aderării la NATO şi au reafirmat această poziţie la ultimul congres al partidului, desfăşurat în noiembrie. Însă războiul din Ucraina a relansat în interiorul acestui partid şi în Suedia în general dezbaterea privind intrarea în NATO.

O decizie privind aderarea la NATO este aşteptată şi în Finlanda vecină în săptămânile următoare.

Conform mai multor sondaje efectuate după lansarea invaziei Rusiei asupra Ucrainei, atât în Suedia cât şi în Finlanda există în prezent în rândul populaţiei un sprijin majoritar pentru aderarea la NATO.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri