„Paşapoartele de aur” ale Maltei. De ce le vânează super-bogaţii

Data actualizării: Data publicării:
port barci malta
Malta a anunțat vinerii că își închide granițele pentru călătorii nevaccinaţi împotriva COVID-19. FOTO: Getty Images

O misiune a Uniunii Europene vizitează Malta pentru a investiga statul de drept din această ţară, în contextul asasinării jurnalistei Daphne Caruana Galizia şi a refuzului prim-ministrului de a demisiona. Mai mult, ţara este investigată şi pentru practicile guvernului său de a vinde cetăţenia unor străini bogaţi care vor să profite de pe urma cetăţeniei europene care vine la pachet cu cea malteză, relatează BBC.

La Bruxelles cresc îngrijorările cu privire la afacerea „paşapoartelor de aur”, folosită de guvernul maltez ca sursă de bani. Practic, guvernul de la Valetta vinde cetăţenia malteză pe sume impresionante de bani unor cetăţeni străini interesaţi să obţină beneficiile care vin împreună cu cetăţenia unui stat-membru al Uniunii Europene.

Parlamentul European a descris practica ca reprezentând un risc major în ceea ce priveşte „importarea de infractori şi de spălare de bani în întreaga Uniune”.

Guvernul maltez a introdus această schemă în 2014 pentru a atrage indivizi bogaţi şi investiţii în ţară. Pentru a obţine un paşaport, aplicanţii trebuie să contribuie cu 650 000 de euro, să investească alţi 150 000 în bursa malteză şi să cumpere o proprietate în valoare de cel puţin 350 000 de euro. Astfel, totalul pe care un cetăţean străin trebuie să-l plătească pentru a avea acces la cetăţenia malteză şi prin consecinţă la cea europenană, este de 1.150.000 euro.

Deşi aplicanţii trebuie să aibă statutul de rezident timp de 12 luni înainte de a îndeplini aceste condiţii, nu este nevoie ca ei să locuiască fizic în Malta. De cânt a fost pusă în aplicare schema, 833 de investitori şi 2109 de membri ai familiilor acestora au obţinut cetăţenia malteză.

Între mijlocul anilor 2017 şi 2018, schema a adus în bugetul maltez peste 162 de milioane de euro, echivalentul a 1,38% din PIB-ul ţării în acea perioadă.

După introducerea acestei politici în 2014, numărul celor din Arabia Saudită, Rusia sau China care au obţinut cetăţenia europeană a crescut semnificativ. Pentru Bruxelles, există motive mari de îngrijorare: aplicanţii nu sunt obligaţi să stea fizic în Malta pe perioada de rezidenţă şi nu există necesitatea de a fi avut vreo legătură cu ţara anterior obţinerii cetăţeniei.

Astfel, există riscul ca în Uniunea Europeană să ajungă reţele de spălare de bani sau „afacerişti” ruşi, saudiţi sau chinezi care au nevoie de un loc sigur în care să rămână pentru a-şi folosi averile obţinute ilicit sau prin infracţiuni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri