Pașaport Diplomatic. Fostul comisar european Franco Frattini, despre cum pot băga populiștii italieni în criză tot blocul comunitar

Data actualizării: Data publicării:
franco frattini

A devenit deja obişnuinţă ca Uniunea Europeană să fie criticată de populiştii din mai multe state membre pentru orice funcţionează mai puţin bine în ţările lor. Apare o urmă de adevăr în aceste observaţii. Este nevoie de reforme la nivel de bloc comunitar şi ar mai fi ceva: cetăţenii europeni vor să se simtă mai apropiaţi de instituţiile considerate prea birocratice. Fostul comisar european Franco Frattini discută despre aceste lucruri, în această seară, de la 22:30, la emisiunea Paşaport diplomatic.

Balazs Barabas: Nu credeţi că UE, în loc să se consolideze, să arate mai multă unitate şi să devină mai unită în timp, devine mai fragmentată, iar proiectul european, cum l-aţi numit, devine perimat, la un moment dat?

Franco Frattini: Este o posibilitate. Această posibilitate, şi credibilitatea UE sunt miza negocierilor post-Brexit.

Balazs Barabas: Şi cine ar trebui să o facă credibilă?

Franco Frattini: Cred că dacă liderii politici din statele membre şi la Bruxelles ar fi capabili să se aşeze şi să stabilească un număr mic de chestiuni în care Europa ar trebui să fie mai puternică, nu să decidă cât de gros să fie fileul de ton din cotele de peşte care pot fi pescuite... nu asta este în mintea oamenilor de rând. Cum să te protejezi împotriva jihadismului terorist care intră în Europa? Cum protejezi oamenii de rând de riscurile care vin din colapsul sistemelor bancare? Acestea sunt adevăratele probleme şi dacă nu există gândire politică pe aceste teme, aveţi perfectă dreptate, va urma o dezintegrare a proiectului european.

Interviul integral pe care fostul comisar european Franco Frattini l-a acordat pentru Digi24, poate fi urmărit integral în această seară, de la 22:30, la emisiunea Paşaport diplomatic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri