Pașaport diplomatic. De ce avem nevoie de societatea civilă?

Data publicării:
pasaport

Societatea civilă este încă privită cu suspiciune de populaţie, poate pentru că mai are de lucrat la modalitatea prin care îşi prezintă scopurile. De aceea apar cu uşurinţă teoriile conspirative, care aşează în spatele reprezentanţilor cetăţenilor diferite interese obscure. Sâmbătă seară, după filmul de la Digi24, puteţi urmări un dialog despre rolul societăţii civile într-o democraţie, la emisiunea Paşaport diplomatic.

Balazs Barabas: Cum vedeţi sprijinul cetăţenilor UE pentru societatea civilă? Sunt conştienţi de ceea ce fac societăţile civile?

Arno Metzler, președinte Grupul European Diversitate: Societatea civilă poate da sfaturi, iar societatea civilă are un cuvânt de spus în democraţie, din când în când ne spunem părerea. Iar schimbul de opinii, fie că ţin de organizaţii sau partide, influenţează părerea cetăţenilor despre cum să voteze, cui să-şi dea votul şi încrederea, şi evident aici avem şi noi o influenţă, pentru că noi comunicăm, iar membrii asociaţiilor şi al organizaţiilor pe care le reprezentăm sunt acolo pe bază de voluntariat. Deci ei vor investi şi mai multă încredere în colegii şi prietenii lor, în membrii organizaţiilor, decât dacă ar face acest lucru faţă de politicieni.

Cristian Pîrvulescu, politolog: În România, societatea civilă nu a fost niciodată populară. Gândiţi-vă la Caragiale, care este un foarte bun exponent al ideilor care erau familiare în secolul 19 şi care îşi râde de cei care sunt în comitete şi comiţii, ori ce erau comitetele şi comiţiile, erau asociaţii, erau societatea civilă din secolul 19. Deci, pentru lumea conservatoare societatea civilă este privită cu ostilitate. Ce este în fond societatea civilă? Este modul în care oamenii obişnuiţi se organizează în raport cu autorităţile pentru a susţine interese care nu intră în sfera de preocupări şi de interese ale autorităţilor. O pot face organizat, asociaţii, fundaţii sau alte forme juridice de organizare sau o pot face spontan, încercând să-şi apere anumite drepturi. Spre exemplu să apere un parc care este distrus de autoritatea locală pentru a construi, nu ştiu, un supermarket, situaţie care se întâmplă atât de des în momentul de faţă. Deci, societatea civilă este o exprimare a interesului faţă de problemele civice, adică faţă de problemele cetăţii.

Sâmbătă, după filmul de la Digi24, puteţi urmări o dezbatere despre rolul societăţii civile într-o democraţie funcţională şi sănătoasă, la emisiunea Paşaport diplomatic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri