Pașaport diplomatic. Europa generației viitoare

Data actualizării: Data publicării:
alexander stubb

Nu îi acuz pe cei care vor să voteze pentru populişti, pentru că sunt frustraţi de politicienii de prim-plan. Dau vina pe noi pentru că n-am fost capabili să livrăm ce aveau nevoie oamenii”. Alexander Stubb, fostul premier al Finlandei, a făcut această declaraţie într-un interivu exclusiv pentru emisiunea Paşaport diplomatic. Politicianul finlandez candidează pentru postul lui Jean-Claude Juncker, la preşedinţia Comisiei Europene. Astăzi, de la 22:30, aflăm ce avem de făcut să păstrăm Europa în zodia democraţiei.

Cristina Cileacu: La anul vom fi martorii Brexit. Dar acest lucru va slăbi Europa. Şi acelaşi lucru îi va face de asemenea pe aceşti lideri populişti, tot din Europa, că „aveţi nevoie de noi mai mult ca niciodată, ca să păstraţi unitatea UE". Nu este aceasta o altă metodă de a spune, aveţi nevoie de noi, deci faceţi voi ce vă spunem noi şi nu invers? Pentru că Bruxelles-ul este văzut ca fiind depăşit şi prea puţin capabil să rezolve diferite crize. 

Alexander Stubb: Primul meu răspuns pentru aceşti populişti care ar încerca să deturneze proiectul european, ar fi: „ascultaţi, să fii împotriva UE este cumva ca şi cum ai fi împotriva internetului". Este o prostie. Este mult mai bine să încerci să influenţezi conţinutul, decât să îl abandonezi. Din păcate, cu Brexit şi Marea Britanie, vom vedea că, să părăseşti UE este probabil cel mai prostesc lucru pe care poţi să-l faci. Este o propunere în care toată lumea pierde şi deja vedem că împrăştie haos. Uită-te la Marea Britanie din ultimii doi ani şi numeşte-mi măcar o singură reformă structurală pe care au putut să o susţină. Sau un singur lucru bun legat de Brexit. Ţi-aş da un trandafir pentru asta, dar nu este niciuna. Ce le-aş spune liderilor populişti? Le-aş spune uitaţi-vă la ce se întâmplă în Marea Britanie. Vreţi în mod serios să se întâmple aşa ceva şi în ţara voastră? Răspunsul meu pentru ei ar fi că Uniunea Europeană este soluţia, nu este problema.

Interviul integral pe care fostul premier al Finlandei, Alexander Stubb, l-a acordat pentru Digi24, poate fi urmărit integral în sîmbătă seară, de la 22:30, la emisiunea Paşaport diplomatic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri