Patriarhul Ucrainei: În privinţa Bisericii Ortodoxe din Moldova, Moscova încalcă canoanele

Data publicării:
Euromaidan_activist_kisses_the_hand_of_Filaret,_the_Patriarch_of_Kyiv
Foto: Wikipedia

Filaret, Patriarhul Bisericii Ortodoxe ucrainene, susține că Biserica Ortodoxă din Moldova este parte a Patriarhiei Române, iar Patriarhia Rusă a încălcat suveranitatea BOR, scrie Deschide.md, citând radio Ekho Mosckvî.

Euromaidan_activist_kisses_the_hand_of_Filaret,_the_Patriarch_of_Kyiv
Foto: Wikipedia

"Patriarhia rusă acuză Patriarhia Constantinopolului de încălcarea canoanelor bisericești (nr. Legile de organizare a cultului religios), însă singură le încalcă în cazul Bisericii Ortodoxe din Moldova. Actuala Moldovă a fost parte a României, atunci când Basarabia a fost anexată de URSS. Atunci și Patriarhia Rusă a anexat Biserica Ortodoxă din Basarabia. În aceste condiții, Patriarhia rusă nu  mai poate vorbi despre respectarea canoanelor", a declarat Patriarhul Filaret, citat de Deschide.md, care preia radio Ekho Mosckvî.

Sursele citate reamintesc că Patriarhia Constantinopolului a acceptat oferirea Tomosului pentru o Biserică Autochefală a Ucrainei, iar Patriarhia rusă se opune acestui fapt. În acest context, Moscova a amenințat că va rupe relațiile cu Patriarhia Constantinopolului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri