Patru prieteni au plutit în derivă 10 ore pe ocean, după ce o balenă le-a distrus barca. Cum au fost salvați

Data publicării:
O balenă uriașă a scufundat barca unui echipaj de navigatori în Oceanul Pacific
O balenă uriașă a scufundat barca unui echipaj de navigatori în Oceanul Pacific. Foto: Profimedia Images

O balenă uriașă a scufundat barca unui echipaj de navigatori în Oceanul Pacific. Grupul a fost salvat după ce a plutit în derivă mai bine de 10 ore, relatează The Guardian.

Patru prieteni au plutit 10 ore pe o barcă de salvare și pe o barcă pneumatică după ce o balenă a scufundat velierul de 13 metri lungime al echipajului.

Grupul plănuise o călătorie de trei săptămâni cu barca de navigație din Insulele Galapagos căre Polinezia Franceză, la aproximativ 3.500 de mile distanță în sudul Pacificului. Dar pe 13 martie, la 13 zile de la începutul călătoriei, s-a produs un dezastru.

Aceștia au povestit cum, în jurul prânzului, barca lor a început să se ridice ușor și au auzit un zgomot puternic. La cinci secunde după impactul cu balena s-a declanșat o alarmă, avertizând că barca se umplea de apă.

Rodriguez, unul dintre membrii echipajului a lansat un apel de urgență pe un radio VHF și a trimis baliza radio de indicare a poziției de urgență, un semnal de ajutor care este conectat la o rețea de salvare la nivel mondial. Paza de coastă peruană a recepționat ulterior semnalul de ajutor al lui Rodriguez și a notificat o stație a Pazei de Coastă americane din California, care supraveghează navele americane din Oceanul Pacific.

Echipajul și-a lansat barca de salvare și o barcă pneumatică. Își luaseră proviziile de siguranță, dar nu au avut timp suficient pentru a-și lua pașapoartele. Pe barca de salvare, grupul avea apă suficientă pentru aproximativ o săptămână. Echipajul avea, de asemenea, un dispozitiv care captează apa de ploaie, precum și hrană pentru trei săptămâni.

Aveau, de asemenea, un telefon, un hotspot wifi prin satelit și o baterie externă, toate acestea fiind încărcate la minimum.

Au apucat să trimită și un mesaj unui alt coleg marinar care se afla pe aceeași rută. Câteva ore mai târziu, salvarea a venit. Cei patru au fost urcați pe vasul Rolling Stones.

Echipajul ar trebui să debarce în Polinezia Franceză miercuri. Rodriguez a declarat pentru Washington Post că este recunoscător că se află în siguranță la bordul Rolling Stones, dar îi este dor de Raindancer, o ambarcațiune pe care locuia și pe care o modernizase pentru această călătorie.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri