PDM, controlat de Plahotniuc, vrea sancţionarea lui Andrei Năstase. SUA cer Moldovei să asigure acces liber candidaţilor

Data publicării:
47207805_2160919247464091_1370488278486089728_o
Foto: Facebook

Partidul Democrat din Moldova (PDM), controlat de oligarhul Vladimir Plahotniuc, a cerut Comisiei Electorale Centrale să-l sancţioneze pe liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, pentru încălcarea legislației electorale. 

andrei nastase fb
Foto: Facebook

În solicitarea formulată de reprezentantul PDM în Comisie este invocată publicarea, pe Facebook, a unui mesaj video în care candidatul Blocului ACUM îndeamnă cetățenii să iasă la vot în ziua alegerilor.  Potrivit Agora.md, întâmplător sau nu, un filmuleț similar a stat și la baza invalidării alegerilor locale pentru funcția de primar general de Chișinău din vara anului trecut

Aceeaşi sursă mai indică faptul că art. din Codul electoral invocat în plângerea PDM prevede pedepse care merg de la avertisment la anularea înregistrării grupului de inițiativă, procesul contravențional, tăierea alocaţiilor de bugetare ori anularea înregistrării concurentului electoral.

La câteva ore după formularea contestaţiei de către PDM, Departamentul de Stat al SUA a postat un comunicat în care solicită autorităţilor de la Chişinău să asigure accesul tuturor candidaţilor la alegerile legislative. "Încurajăm guvernul să pună în aplicare recomandările ODIHR OSCE. Autoritățile locale și naționale ar trebui să se asigure că candidații pot să se înregistreze pentru a participa la alegeri și pentru a-și desfășura campaniile fără teama de hărțuire sau de rău fizic. Mass-media ar trebui să ofere un acces egal tuturor candidaților și să le abordeze într-o manieră echitabilă, echilibrată și imparțială, în conformitate cu legile din Moldova", se arată în mesajul Departamentului de Stat, preluat de Deschide.md. (comunicatul original poate fi consultat AICI)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri